fbpx

Poljska zaradi nezakonitih migracij razglasila izredno stanje na meji z Belorusijo

Poljski policisti na poljsko-beloruski meji. (foto: EPA / Artur Reszko)

Poljska vlada je zaradi ilegalnih migracij na poljsko-beloruski meji razglasila izredno stanje. Poljske oblasti in druge baltske države trdijo, da beloruski vodja Aleksander Lukašenko migrante, ki jih uvaža iz Bližnjega vzhoda, da bi jih zatem poslal čez mejo v Litvo, Latvijo in na Poljsko, tako poskuša izvajati pritisk nad Evropsko unijo.

Poljski notranji minister Mariusz Kamiński je rekel, da bodo omejitve le minimalno vplivale na prebivalce mest in naselji, kjer je bilo razglašeno izredno stanje, bodo pa imele velik vpliv na tiste, ki se nahajajo zunaj meja Poljske na tem območju.

V teh regijah zaenkrat ne bo nikakršnih javnih dogodkov, prebivalstvo na območjih izrednih razmer pa bo moralo s seboj nositi identifikacijski dokument.

Ekonomski migranti. (Foto: Twitter)

Odločitev vlade je podprl tudi poljski predsednik Andrzej Duda, medtem ko ji opozicija nasprotuje. Predsednik v 48-ih urah posreduje odlok poljskemu parlamentu, ki lahko z absolutno večino odlok zavrne. Vendar pa do odločitve parlamenta izredno stanje že stopa v veljavo.

Demokracija