fbpx

Poljski sredinec bruseljskim birokratskim pritiskom in LGBT-agendi – desna stranka Zakon in pravičnost osvojila absolutno večino!

Jaroslaw Kaczynski, vodja stranke Pravičnost in mir, je takole po zmagi nagovoril poljski narod. Foto: EPA.

Poljaki so, ne glede na vse pritiske iz Bruslja, grožnje s sankcijami in izključitvami ter lažno poročanje liberalnih mainstream medijev po vsej Evropi, izjemno zadovoljni z dosedanjim delom največje konservativne stranke v državi – Zakon in pravičnost, saj so ji, sodeč po rezultatih vzporednih volitev, v nedeljo zaupali nov mandat na čelu vlade. Stranka je namreč osvojila absolutno večino, saj je zbrala dobrih 43 odstotkov glasov, glavno opozicijsko zavezništvo Državljanska koalicija pa okoli 27 odstotkov glasov. Stranka Zakon in pravičnost je tako še okrepila večino v parlamentu, saj bo imela po novem 239 sedežev. Liberalni mediji po Evropi so veliko zmago desnice na Poljskem pospremili s cmokom v grlu, nič drugače nista poročali niti dve največji slovenski televiziji, RTV SLO in POP TV.

V parlament se je glede na vzporedne volitve uspelo prebiti še Levemu zavezništvu SLD, ki naj bi prejelo 11,9 odstotka glasov (43 mandatov), poljski koaliciji kmečke stranke PSL (9,6 odstotka glasov oziroma 34 mandatov) in skrajno desni stranki Konfederacija, ki je zbrala 6,4 odstotka glasov (13 mandatov), poročajo tuji mediji.

Kot je iz Varšave za nacionalko v nedeljo zvečer poročala novinarka Radia Slovenija Špela Novak, je stranka Zakon in pravičnost utemeljena na poudarjanju poljske tradicije in katolicizma. Na RTV so ugotavljali, da sta med glavnimi razlogi za priljubljenost te stranke “populistični ukrep” otroških dodatkov v višini 500 zlotov oziroma dobrih 100 evrov za vsakega otroka, kar omogoča dostojno življenje Poljakov v doslej zapostavljenih regijah, ali enkratni dodatek upokojencem. Vlada pa obljublja tudi dvig minimalne plače. Iz poročanja novinarke RTV izhaja velika dvoličnost, saj ob podobnih ukrepih vlade Marjana Šarca glede dviga minimalne plače in zahtev stranke Levica za ohranitev dodatka za delovno aktivnost niso govorili o populizmu, temveč o socialnih ukrepih.

Pravičnost in mir je v primerjavi z letom 2015 še pridobila. (Foto: Republika)

Poljska velik branik evropske kulture in tradicije
So pa na nacionalki zmago poljske desnice skušali poteptati še tako, da so vodjo stranke Jaroslawa Kaczynskega postavili na nasprotni breg agende LGBT. Zmagoviti stranki očitajo prepričanje, da je družina lahko le skupnost moškega, ženske in otrok, gibanja za pravice homoseksualcev pa da so grožnja poljski družbi. V resnici je prvo stališče nekaj popolnoma normalnega za vsako konservativno stranko, medtem ko je Kaczynski opozarjal zgolj na organizacije, ki ljudem vsiljujejo propagando LGBT, ki načenja temelje evropske kulture, vrednot in tradicije, ki so bili zgrajene na krščanskem izročilu.

V spletnem prispevku na MMC je bilo čutiti veliko razočaranje avtorja teksta, češ da poljski volivci vladajoči stranki niso zamerili niti spornih reform sodstva, ki da pomenijo kršitev načela neodvisnosti te veje oblasti. Vlada, ki napoveduje še nadaljnje reforme, se je namreč lotila pravosodne reforme, s katero so sodišča po 30 letih, odkar se je Poljska osvobodila izpod trdega primeža komunističnega režima, vendarle dočakala prepotrebno lustracijo. Kot je že julija ob svojem obisku v Varšavi in Gdansku spoznaval naš novinar Luka Svetina, so namreč poljska sodišča vodile stare družinske komunistične dinastije iz prejšnjega režima, medtem ko so Bruslju o “nepravilnostih” tožili poljski novinarji liberalnih medijev, ki pa jim s podtikanjem afer za razliko od Slovenije ne uspe zamajati stabilnosti stranke Zakon in pravičnost.

Varšava  (Foto: STA)

Ignoranca do gospodarskih dosežkov in uspešne integracijske politike za ukrajinske migrante
Tako 24ur kot MMC sta v en glas poročala, da so trije nekdanji levičarski poljski predsedniki, med njimi Lech Walesa, začetnik gibanja Solidarnost, ki pa se mu danes očita, da je bil v svojih dvajsetih letih celo obveščevalec komunistične oblasti, v odprtem pismu državljane opozorili, da bodo te volitve odločale o prihodnosti države, in posvarili pred nadaljnjimi koraki v avtoritarnost, če bi na volitvah znova zmagala stranka Zakon in pravičnost.

Dvoličnost liberalnih medijev pa se kaže tudi v popolni ignoranci do dosežkov konservativne vlade, ki je v zadnjih štirih letih nadaljevala hitro gospodarsko rast, ki se niti letos ob splošnem evropskem upočasnjevanju ni ustavila; Poljska je na tem področju evropski prvak, saj je gospodarska rast med letoma 1992 in 2019 neprekinjeno vsako leto zrasla v povprečju za 4,2 odstotka, država pa se danes lahko pohvali kot sedmo največje gospodarstvo v Evropski uniji s totalnim BDP-jem v višini 524 milijard evrov.

Vse to je 38-milijonski naciji, ki je Slovenijo dohitela in prehitela tudi po urejenosti cest in mest, uspelo kljub turbulentni komunistični zgodovini in migrantski krizi, saj je iz Ukrajine sprejela več kot 2 milijona prebežnikov, ki so jih relativno uspešno integrirali v poljsko družbo. Kakšnih večjih pohval iz Bruslja pa ta konservativna vlada zaradi tega ni dobila, saj je trn v peti levičarskim birokratom, ker nasprotuje kvotam za ilegalne migrante in levičarski ideologiji multikulturnosti in LGBT.

No, Poljaki očitno precej bolje od Bruslja – pa tudi od RTV in POP TV – vedo, kakšna politika jim prinaša blaginjo in obstoj v teh turbulentnih migracijskih časih. In ta politika je bila včeraj tudi nagrajena.

T. F.