Poljski sredinec bruseljskim birokratskim pritiskom in LGBT-agendi – desna stranka Zakon in pravičnost osvojila absolutno večino!

Jaroslaw Kaczynski, vodja stranke Pravičnost in mir, je takole po zmagi nagovoril poljski narod. Foto: EPA.

Poljaki so, ne glede na vse pritiske iz Bruslja, grožnje s sankcijami in izključitvami ter lažno poročanje liberalnih mainstream medijev po vsej Evropi, izjemno zadovoljni z dosedanjim delom največje konservativne stranke v državi – Zakon in pravičnost, saj so ji, sodeč po rezultatih vzporednih volitev, v nedeljo zaupali nov mandat na čelu vlade. Stranka je namreč osvojila absolutno večino, saj je zbrala dobrih 43 odstotkov glasov, glavno opozicijsko zavezništvo Državljanska koalicija pa okoli 27 odstotkov glasov. Stranka Zakon in pravičnost je tako še okrepila večino v parlamentu, saj bo imela po novem 239 sedežev. Liberalni mediji po Evropi so veliko zmago desnice na Poljskem pospremili s cmokom v grlu, nič drugače nista poročali niti dve največji slovenski televiziji, RTV SLO in POP TV.

V parlament se je glede na vzporedne volitve uspelo prebiti še Levemu zavezništvu SLD, ki naj bi prejelo 11,9 odstotka glasov (43 mandatov), poljski koaliciji kmečke stranke PSL (9,6 odstotka glasov oziroma 34 mandatov) in skrajno desni stranki Konfederacija, ki je zbrala 6,4 odstotka glasov (13 mandatov), poročajo tuji mediji.

Kot je iz Varšave za nacionalko v nedeljo zvečer poročala novinarka Radia Slovenija Špela Novak, je stranka Zakon in pravičnost utemeljena na poudarjanju poljske tradicije in katolicizma. Na RTV so ugotavljali, da sta med glavnimi razlogi za priljubljenost te stranke “populistični ukrep” otroških dodatkov v višini 500 zlotov oziroma dobrih 100 evrov za vsakega otroka, kar omogoča dostojno življenje Poljakov v doslej zapostavljenih regijah, ali enkratni dodatek upokojencem. Vlada pa obljublja tudi dvig minimalne plače. Iz poročanja novinarke RTV izhaja velika dvoličnost, saj ob podobnih ukrepih vlade Marjana Šarca glede dviga minimalne plače in zahtev stranke Levica za ohranitev dodatka za delovno aktivnost niso govorili o populizmu, temveč o socialnih ukrepih.

Pravičnost in mir je v primerjavi z letom 2015 še pridobila. (Foto: Republika)

Poljska velik branik evropske kulture in tradicije
So pa na nacionalki zmago poljske desnice skušali poteptati še tako, da so vodjo stranke Jaroslawa Kaczynskega postavili na nasprotni breg agende LGBT. Zmagoviti stranki očitajo prepričanje, da je družina lahko le skupnost moškega, ženske in otrok, gibanja za pravice homoseksualcev pa da so grožnja poljski družbi. V resnici je prvo stališče nekaj popolnoma normalnega za vsako konservativno stranko, medtem ko je Kaczynski opozarjal zgolj na organizacije, ki ljudem vsiljujejo propagando LGBT, ki načenja temelje evropske kulture, vrednot in tradicije, ki so bili zgrajene na krščanskem izročilu.

V spletnem prispevku na MMC je bilo čutiti veliko razočaranje avtorja teksta, češ da poljski volivci vladajoči stranki niso zamerili niti spornih reform sodstva, ki da pomenijo kršitev načela neodvisnosti te veje oblasti. Vlada, ki napoveduje še nadaljnje reforme, se je namreč lotila pravosodne reforme, s katero so sodišča po 30 letih, odkar se je Poljska osvobodila izpod trdega primeža komunističnega režima, vendarle dočakala prepotrebno lustracijo. Kot je že julija ob svojem obisku v Varšavi in Gdansku spoznaval naš novinar Luka Svetina, so namreč poljska sodišča vodile stare družinske komunistične dinastije iz prejšnjega režima, medtem ko so Bruslju o “nepravilnostih” tožili poljski novinarji liberalnih medijev, ki pa jim s podtikanjem afer za razliko od Slovenije ne uspe zamajati stabilnosti stranke Zakon in pravičnost.

Varšava  (Foto: STA)

Ignoranca do gospodarskih dosežkov in uspešne integracijske politike za ukrajinske migrante
Tako 24ur kot MMC sta v en glas poročala, da so trije nekdanji levičarski poljski predsedniki, med njimi Lech Walesa, začetnik gibanja Solidarnost, ki pa se mu danes očita, da je bil v svojih dvajsetih letih celo obveščevalec komunistične oblasti, v odprtem pismu državljane opozorili, da bodo te volitve odločale o prihodnosti države, in posvarili pred nadaljnjimi koraki v avtoritarnost, če bi na volitvah znova zmagala stranka Zakon in pravičnost.

Dvoličnost liberalnih medijev pa se kaže tudi v popolni ignoranci do dosežkov konservativne vlade, ki je v zadnjih štirih letih nadaljevala hitro gospodarsko rast, ki se niti letos ob splošnem evropskem upočasnjevanju ni ustavila; Poljska je na tem področju evropski prvak, saj je gospodarska rast med letoma 1992 in 2019 neprekinjeno vsako leto zrasla v povprečju za 4,2 odstotka, država pa se danes lahko pohvali kot sedmo največje gospodarstvo v Evropski uniji s totalnim BDP-jem v višini 524 milijard evrov.

Vse to je 38-milijonski naciji, ki je Slovenijo dohitela in prehitela tudi po urejenosti cest in mest, uspelo kljub turbulentni komunistični zgodovini in migrantski krizi, saj je iz Ukrajine sprejela več kot 2 milijona prebežnikov, ki so jih relativno uspešno integrirali v poljsko družbo. Kakšnih večjih pohval iz Bruslja pa ta konservativna vlada zaradi tega ni dobila, saj je trn v peti levičarskim birokratom, ker nasprotuje kvotam za ilegalne migrante in levičarski ideologiji multikulturnosti in LGBT.

No, Poljaki očitno precej bolje od Bruslja – pa tudi od RTV in POP TV – vedo, kakšna politika jim prinaša blaginjo in obstoj v teh turbulentnih migracijskih časih. In ta politika je bila včeraj tudi nagrajena.

T. F.

 • Jernej

  tako je prav. A v Sloveniji bo zal se vedno vladala Levica in njen ozek pogled na druzbo. Lp

  • SIMON ROZIC

   …dokler ne crkne! Crkne pa vsaka negativna stvar, pa bo tudi levica!

  • samotoje

   Ti si se kar sprijaznil?

 • zokispoki

  Serpentinsek raje hodi s ciganom v Moskvo, namesto da bi nas takoj pridruzil Visegrajcem, kenede !

  • SIMON ROZIC

   …cigani k ciganom.! Kam pa? …

   • samotoje

    Silno me radosti, da oba z zokispokijem pišeta cigan z malo začetnico. Tako beseda dobi svoj poln, žlahten pomen.

    • SIMON ROZIC

     ….cigan po celem svetu znan !, je rekla moja stara mama…
     Ugani po čem?

     • samotoje

      Po županovanju v Ljubljani, kaj pa.

 • mare

  Levičarji imajo to lastnost, da sovražijo domačine in poveličujejo tujce.

 • Jan Kovalski

  PiS, ljubav, bok!!!

 • pajot

  Polska jeszcze nie zginuwa

  • Lesio

   Hvala, z Warszawy!

 • macon

  Spet napačna uporaba besede liberalno in to večkrat. Uporabljajte levičarski mediji, ne liberalni, ker niso l od liberalcev.

 • xtc

  Poljska postaja velik Evropski igralec,vse več firm tako Volvo kot nekatere Nemške vse bolj razmišljajo o selitvi tako razvojnih oddelkov kotproizvodnje tja zaradi urejenega okolja in varnosti.
  Skratka,zelo verjetno,bo Poljska druga po UK,pred I ,ki bo iztopila iz EU če Bruselj nebo začel reform proti birokraciji in z anarholiberalno socialistično agendo.
  Jasno je ,da Bruselj Poljske NE more zlomiti,sploh po odhodu UK in po tem ko je na Poljskem postavljena velika vojaška baza ZDA,ki je branik tudi pred Brusljem.

  • freedomfighter

   Poglej si s kom ima poljska najvec trgovine in kaj bi se zgodilo s to trgovino ce iztopijo iz eu…ljudje res ne razumete kako deluje ekonomija in trg…najbrz se pa strinjas da ce pade standard pade podpora

 • Ponosni Slovenec 1991

  Drage sodržavljanke in sodržavljani, tudi pri nas je napočil čas, ko je potrebno stopiti skupaj, podučiti naše otroke ter jasno in glasno povedati, kakšne domovine si želimo, da si želimo konec priviligiranih ciganov, ilegalcev in južnjakov, da želimo narediti konec krivosodju in poslanskim privilegijem, ki jim ni in ni videti konca, da želimo narediti konec gradbenim lobijem, ki imajo Slovence za talce in molzejo naš, davkoplačevalski denar.

  Si res želite biti na stara leta tujci v lastni domovini? Želite, da bodo vaši otroci odraščali med tujci, ki jih bodo zmerjali, jim vsiljevali svoje šeriatsko pravo in jih napadali?

 • Igor Karlić

  Samo da ni komunist.

 • JANEZ GUS

  čESTITAM POLJAKI,VSAKA VAM ČAST.

 • soc

  Poljaki so od nekdaj ponosen in velik narod z resno zgodovino. Prava hrbtenica Višegrada. Slovenci kot dunajski, beograjski, bruseljski in moskovski hlevarji pa pišemo “svojo” klavrno usodo tej funkciji primerno. Sram me je države, v kateri dve tretjini ljudi veselo podpira poganjke Zveze komunistov Slovenije in nazdravlja srbizaciji.

 • skorpijon93

  BRAVO višegrajska četverica, na Poljskem tudi muslimanov ni, jih je manj kot 0.1 %,. v Sloveniji pa 3,6 % po podatkih iz leta 2016, na zahodu pa 6 % in več

 • Oregon

  Poljaki so nas prehiteli v vseh disciplinah, zdaj vidim, da tudi v tekmovanju iz logike…

 • Unikatna

  Pri nas pa so hlapci…in še kar trdijo, da imajo na južni meji vse pod kontrolo…

  Statistični podatki:
  V obdobju od 1. januarja do 30. septembra 2019 so policisti na območju Slovenije obravnavali 11.786 ilegalnih prehodov državne meje (v enakem obdobju lani 6.911). Število se je glede na enako obdobje preteklega leta povečalo za 70,5 odstotka. V prvih devetih mesecih letos so bili najpogosteje obravnavani državljani Pakistana, Alžirije in Afganistana. Državljani Pakistana zavzemajo delež četrtine vseh.

  https://www.policija.si/index.php/component/content/article/190-mejne-zadeve-in-tujci/79439-aktivnosti-policije-v-zvezi-z-aktualnimi-migracijskimi-tokovi

 • Marija

  Vedna pravim ni bilo lustracije in to drago plačujemo.

 • Olga101

  Čestitke Poljaki!

 • freedomfighter

  Torej ce prav razumem je stranka tako priljubljena zaradi populisticno socialisticne politike dodatkov in podobnih zadev…vcasih so desne stranke strogo nasprotovale socialisticnim prijemom sedaj se jih pa posluzujejo…narobe svet