fbpx

Poljsko ustavno sodišče razglasilo: Ukrepi Sodišča EU glede pravosodnih reform niso skladni s poljsko ustavo!

Foto: Pixabay

Poljsko ustavno sodišče je danes odločilo, da začasni ukrepi Sodišča Evropske unije glede poljskih pravosodnih reform niso v skladu s poljsko ustavo.

Sodnik Stanislaw Piotrowicz je sporočil, da so ustavni sodniki z večino odločili, da ukrepi EU glede “sistema, načel in postopkov” poljskih sodišč “niso v skladu” s poljsko ustavo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodišče EU je sicer pred tem danes odločilo, da mora Poljska takoj ustaviti uporabo zakonodaje o pooblastilih disciplinskega senata vrhovnega sodišča, ki so ga vzpostavili v okviru reform poljskega pravosodja. To pomeni, da mora senat takoj prekiniti svoje delovanje, piše STA.

Reforme pravosodja so nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunizma
Varšava in Bruselj sta zaradi poljskih pravosodnih reform že več let v sporu. V okviru reform so med drugim sprejeli zakonodajo, ki sodnikom preprečuje, da Sodišče EU prosijo za pojasnilo. Poljska vlada trdi, da so reforme nujne za spopad s korupcijo in prekinitev zapuščine komunističnega obdobja v poljskem pravosodju. Evropska komisija na drugi strani meni, da to spodkopava vladavino prava.

V četrtek je mogoče pričakovati nadaljnje napetosti med EU in Poljsko zaradi pravosodnih reform Varšave. Sodišče EU bo namreč predvidoma odločilo o zakonitosti poljskega disciplinskega senata. Poljsko ustavno sodišče pa bi medtem lahko odločilo o tem, ali naj ima na Poljskem pravo EU primarnost pred nacionalnim pravom.

Sara Kovač