fbpx

Pompeo: Kitajska “svetovnim znanstvenikom ni dovolila vstopa” v wuhanski laboratorij

Foto: epa

Vse od začetka takrat še lokaliziranega izbruha nove bolezni je Kitajska svetu prikrivala resnične podatke, zavajala glede nevarnosti in oteževala delo zdravstveni stroki. Zahvaljujoč naporom kitajske komunistične partije imamo danes v svetu več kot 2,4 milijona okužb s covid-19, medtem ko je število mrtvih preseglo 165 tisoč.

“Viri verjamejo, da je prvotni prenos virusa – naravno pojavljajočega se seva, ki so ga tam preučevali – bil z netopirja na človeka in da je ‘pacient nič’ delal v laboratoriju, od koder se je [virus] kasneje razširil med prebivalstvom Wuhana,” so poročali pri Fox News.

Po trditvah njihovih virov naj bi Kitajska zagotovo skrivala in spreminjala podatke, uničevala vzorce, brisala zgodnja poročila, dušila akademske članke na to temo in čistila okužena območja. O vsem tem smo v preteklosti poročali tudi na Nova24TV.

Povezava med tržnico in inštitutom
V zadnjem času je vse več prstov uperjenih proti Kitajski kot odgovorni za izbruh novega koronavirusa. Izgovori, da naj bi koronavirus izbruhnil na wuhanski tržnici z divjimi živalmi, kakor je izpostavil BJ Campbell, ne zdržijo niti osnovnega premisleka.

Takih tržnic je po Aziji ogromno. Tako na Kitajskem, kot v Vietnamu, Tajski, Laosu, Kambodži, Burmi, Mjanmarju in Maleziji. Njihovo število sega v desettisoče. A samo tista tržnica v Wuhanu ima nedaleč stran Inštitut za virologijo (WIV), ki velja za “svetovno Meko” kar se tiče preučevanja emergentnih SARS koronavirusov, ki jih prenašajo netopirji, opozarja Campbell.

“Vemo, da se je prvi primer tega [izbruha novega koronavirusa] pojavil nedaleč od wuhanskega inštituta za virologijo,” je za novinarje povedal ameriški zunanji minister Mike Pompeo. Po besedah ameriškega zunanjega ministra je tudi kitajska komunistična partija upoštevala dejstvo, da bi virus lahko pobegnil iz WIV. “Niso dovolili svetovnim znanstvenikom vstopa v laboratorij, da bi sami ocenili, kaj se je tam zgodilo, kaj se dogaja.”

Prikrivanje podatkov
Pri Asociated Press so razkrili, da je kitajski predsednik Xi Jinping 14. januarja 2020, ko so Kitajci Svetovni zdravstveni organizaciji zatrjevali, da ni nobenih dokazov o prenosu virusa s človeka na človeka in nevarnosti epidemije, dobro vedel za prenos s človeka na človeka in se zavedal katastrofalnih epidemioloških razsežnosti novega koronavirusa.

Ivan Šokić