fbpx

Portugalska kot prva dosegla mejnik 85-odstotne precepljenosti prebivalstva

Portugalski admiral Gouveia e Melo (Foto: epa)

Na Portugalskem so v soboto dosegli zastavljeni cilj 85 odstotkov prebivalcev s polnim cepljenjem proti covidu-19. Cepljenih je 8,4 milijona ljudi. S tem je Portugalska postala prva država na svetu, ki je dosegla zastavljeni cilj, 85-odstotno precepljenost. Ocenjujejo, da je med mladostniki, starimi med 12 in 17 let, na celinskem območju Portugalske prvi odmerek prejelo približno 88 odstotkov, polno cepljenje pa 83 odstotkov populacije  omenjene starostne skupine.

Na spletni strani portugalske vlade navajajo, da gre za pomemben mejnik, ki ga je bilo mogoče doseči po zaslugi zavezanosti in naporov vseh zdravstvenih delavcev in ostalih entitet, vključenih v kampanjo cepljenja, vključno z oboroženimi in varnostnimi silami ter lokalnimi organi. Prav tako so Portugalci zaupali v znanost, cepiva in njihovo korist.

Generalna direktorica za zdravje Graca Freitas se je ob tem zahvalila vsem, ki so prispevali k skupnemu cilju. To je bilo mogoče doseči zgolj ob sodelovanju prebivalcev, zdravstvenih delavcev, vključenih v cepljenje in projektne skupine, ki jo je vodil viceadmiral Gouveia e Melo. Poudarila je, da so cilj dosegli s tem, ko so dali možnost za cepljenje prav vsem, brez izjeme. Posebej se je zahvalila mladim.

Graca Freitas (foto: epa)

Parlament začenja z manj omejitvami, odpravili tudi merjenje telesne temperature
Na Portugalskem so z 11. oktobrom pričeli s cepljenjem proti covidu-19 s tretjim odmerkom, začenši z najstarejšimi, starimi 80 let in več let, oskrbovanci domov za ostarele in imunsko oslabljenimi osebami, pri katerih je od cepljenja proti gripi minilo več kot 14 dni. Na Portugalskem čakajo usmeritve Svetovne zdravstvene organizacije, da bi, če bo to mogoče, lahko tretji, poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 lahko izvedli na isti dan kot cepljenje proti gripi. Dokler te usmeritve nimajo, bodo cepili osebe, pri katerih je cepljenje proti gripi minilo vsaj 14 dni. V parlamentu so 11. oktobra začela veljati nova pravila glede covida-19, pri čemer bodo najvidnejše spremembe opazne v sredo, na dan plenarnega zasedanja, s prisotnostjo vseh 230 poslancev, ki se bodo lahko udeležili plenarnega zasedanja v dvorani (do sedaj je veljala omejitev na polovico poslancev). Parlament danes začenja delovati z manj omejitvami, povezanih s covidom-19. Odpravili bodo tudi merjenje telesne temperature ob vstopu v parlament. Zasedanj odborov se bodo lahko ponovno udeleževali novinarji.

Na Portugalskem so od začetka pandemije potrdili 1.075.312 okužb s covidom-19 (+499), 28.041 ljudi je umrlo (+7), 1.027.116 oseb je ozdravelo (+321). Trenutno imajo 30.155 aktivnih primerov (+13), od tega 55 na enotah intenzivne nege (brez spremembe). Kot je razvidno, je število hospitaliziranih občutno nižje kot v Sloveniji, na enotah intenzivne nege pa se zdravi več kot polovica bolnikov manj kot v Sloveniji, čeprav imajo na Portugalskem približno petkrat več prebivalcev.

Anita Gužvič