Porušili jaslice in obglavili Jezusa: “Če bi se to zgodilo katerikoli drugi veri, bi to sprožilo zgražanje”

Ilford, Anglija (Foto: Twitter)

Prebivalce Ilforda v bližini Londona so razburili prizori opustošenih jaslic, pri čemer sta bila Marija in Jožef razbita, Jezusa pa so našli obglavljenega. Jaslice, ki jih je postavilo Krščansko združenje britanskih Pakistancev, da bi z njim opozorili na pravi pomen božiča in njegovo pretirano komercializacijo, za letošnji praznik ne bodo uspeli ponovno postaviti, a obljubljajo, da bodo naslednje leto še večje in na bolj varni lokaciji.

Prebivalci Ilforda, kraja 15 kilometrov od središča Londona, so bili šokirani, ko so našli uničene jaslice, za postavitev katerih je račun plačalo Krščansko združenje britanskih Pakistancev, da bi opomnilo na pomen praznovanja božiča. Vandali so prav tako uničili Marijo in Jožefa, Jezusa pa so kar obglavili. Kot poroča Voice of Europe je lokalni neverujoč prebivalec za medije povedal, da je šlo pri incidentu za versko desakralizacijo in da se je vse skupaj zgodilo le tri dni pred božičem. “Če bi se to zgodilo katerikoli drugi veri, bi to sprožilo zgražanje in situacija bi bila rešena. Gre za desakralizacijo verskih simbolov, zato sem zgrožen,” je še pojasnil in dodal, da se mestne oblasti izmikajo reševanju problema, saj ni šlo za njihove jaslice. Vodja Krščanskega združenja britanskih Pakistancev Wilson Chowdhry je bil zgrožen, da je lahko nekdo storil kaj takšnega in je dodal, da je vse, kar so z jaslicami želeli storiti, to, da bi ljudi opomnili na pravi pomen božiča ob prekomerni komercializaciji tega praznika.

Naslednje leto bodo v Ilfordu postavili še večje jaslice
“Žal ne bomo mogli ponovno postaviti jaslic za ta božič, vendar nas posamezni “idioti” ne bodo ustavili,” je še povedal Chowdhry in dodal, da bodo naslednje leto postavili še večje jaslice. Pojasnil je še, da je bil Jezus sam preganjan in umorjen s strani sovražnikov ter da bo naslednje leto vse pozabljeno. Jaslice bomo naslednje leto postavili na bolj varni lokaciji, to si po podatkih ankete želi tudi velika večina lokalnih prebivalcev. Opravičil se je še lokalnim prebivalcem, ki so jih razburili prizori opustošenja ter pozval vse, ki bi imeli kakršnekoli informacije o dejanju vandalizma, da to sporočijo policiji.

J. Ž.