fbpx

Posilstvo in umor 14-letnice očitno ne zadoščata za smrtno kazen

fotografija je simbolična (foto: iStock)

Clark Elmore, ki je bil leta 1996 zaradi posilstva in umora 14-letne hčerke tedanjega dekleta obsojen na smrtno kazen, je prvi, ki so mu s smrtno kaznijo prizanesli. Za to je zaslužen guverner Washingtona, Jay Inslee, ki je dejal, da smrtna kazen stane preveč in sproža ogromno pritožb.   

Obtoženi Clark Elmore je 14-letno Kristy Ohnstad v kombiju južno od mesta Bellingham, ki leži v ameriški zvezni državi Washington, davil do nezavesti in udaril z macolo po glavi ter na tako okruten način leta 1995 umoril. Do tega grozljivega dejanja je prišlo, ko mu je Kristy zagrozila, da bo povedala, da jo je zlorabljal že kot majhno punčko.

Ko je bila 14-letnica pogrešana, se je Elmore pretvarjal, da žaluje za njo. Tako dobro se je pretvarjal, da je pomagal tudi pri organizaciji iskalne akcije, s katero naj bi deklico čimprej našli. Ko pa je bilo njeno truplo najdeno, je Elmore pobegnil pred novo preiskavo, nato pa je krivdo priznal. Obtožili so ga za umor prve stopnje.

V fazi kazenske ovadbe porote niso prepričali, da bi mu prizanesla, zato so ga 3. maja leta 1996 obsodili na smrt.

Obtoženec je nato vložil pritožbo v upanju, da mu bodo kazen razveljavili. Umora in posilstva ni nikoli zanikal, je pa trdil, da so mu bile kršene pravice v času sojenja, saj mu je njegov odvetnik dajal slabe nasvete in zato ga je porota videla v slabi luči.

Guvernerjeva odločitev je šokirala javnost
Urad guvernerja Insleeja pravi, da je takšna tožba – po guvernerjevem prepričanju je izvajanje smrtne kazni po vsej državi neskladno in neenakomerno uporabljeno – včasih odvisna tudi od proračuna občine, kjer se je zgodil zločin. Dodal je, da bi družina 14-letne deklice raje videla, da bi Elmore celo življenje preživel v zaporu.

Sicer pa je guverner Inslee že leta 2014 odredil moratorij na smrtne kazni v državi Washington.

Napoved, da Elmore ne bo obsojen na smrtno kazen, je šokiral vse, vključno s tožilcem Daveom McEachranom, ki je v izjavi dejal: “Razočaran sem, da mu je po 21 letih pritožb, v katerih je bila smrtna kazen potrjena s strani najvišjih sodišč v državi in v Združenih državah Amerike, guverner odpravil kazen.”

Obsojeni Elmore je tako še vedno v državnem zaporu v Walla Walla skupaj z drugimi osmimi obsojenci, ki so obsojeni na smrt.

I.K.