fbpx

Pošlji v Afriko: Kitajci Keniji prodajajo poceni ribe, zastrupljene z živim srebrom, svincem in pesticidi

Ribja tržnica v Keniji (foto: EPA)

Kitajska vlada naj bi Keniji prodajala ribe, ki vsebujejo visoke vrednosti strupenih snovi, kot so živo srebro, svinec in arzen.

Kitajska je v zadnjih treh letih preplavila kenijski trg s poceni vzgojenimi vrstami rib, zaradi česar kenijski ribiči okoli Viktorijinega jezera ne morejo tekmovati z nizkimi cenami kitajskih rib.

Že vrsto let se vrstijo opozorila o nevarnosti za zdravje, ki jo predstavljajo ribe uvožene s Kitajske. To je bil tudi razlog za kratkoživo prepoved uvoza rib s Kitajske v Kenijo na začetku leta 2019.

Prepoved uvoza je bila kratkoživa, ker so Kitajci zagrozili, da bodo prenehali financirati projekte v državi, ki spadajo pod kitajsko pobudo kenijskega pasu in ceste (BRI).

Pri kenijskem spletnem portalu Nation so se iz tega razloga odločili, da zadevo sami raziščejo. Na trgu so kupili večjo količino rib, primerno za potrebe manjše restavracije. Ribe so dali testirati znanstvenikom na Univerzi v Nairobiju, ki so ugotovili, da kitajske ribe vsebujejo kar 427-krat več svinca od dovoljene količine.

Uvožene kitajske ribe so vsebovale nevarne pesticide, ki lahko povzročijo nevarne bolezni, med drugim tudi raka. Količina pesticida imenovanega fosalon je bila kar sedemkrat večja od dovoljene. V drugih testih kitajskih rib so kenijski znanstveniki po poročanju Maritime Executive odkrili prisotnost težkih kovin kot so svinec, živo srebro, arzen in baker.

Ivan Šokić