Pošlji v Afriko: Kitajci Keniji prodajajo poceni ribe, zastrupljene z živim srebrom, svincem in pesticidi

Ribja tržnica v Keniji (foto: EPA)

Kitajska vlada naj bi Keniji prodajala ribe, ki vsebujejo visoke vrednosti strupenih snovi, kot so živo srebro, svinec in arzen.

Kitajska je v zadnjih treh letih preplavila kenijski trg s poceni vzgojenimi vrstami rib, zaradi česar kenijski ribiči okoli Viktorijinega jezera ne morejo tekmovati z nizkimi cenami kitajskih rib.

Že vrsto let se vrstijo opozorila o nevarnosti za zdravje, ki jo predstavljajo ribe uvožene s Kitajske. To je bil tudi razlog za kratkoživo prepoved uvoza rib s Kitajske v Kenijo na začetku leta 2019.

Prepoved uvoza je bila kratkoživa, ker so Kitajci zagrozili, da bodo prenehali financirati projekte v državi, ki spadajo pod kitajsko pobudo kenijskega pasu in ceste (BRI).

Pri kenijskem spletnem portalu Nation so se iz tega razloga odločili, da zadevo sami raziščejo. Na trgu so kupili večjo količino rib, primerno za potrebe manjše restavracije. Ribe so dali testirati znanstvenikom na Univerzi v Nairobiju, ki so ugotovili, da kitajske ribe vsebujejo kar 427-krat več svinca od dovoljene količine.

Uvožene kitajske ribe so vsebovale nevarne pesticide, ki lahko povzročijo nevarne bolezni, med drugim tudi raka. Količina pesticida imenovanega fosalon je bila kar sedemkrat večja od dovoljene. V drugih testih kitajskih rib so kenijski znanstveniki po poročanju Maritime Executive odkrili prisotnost težkih kovin kot so svinec, živo srebro, arzen in baker.

Ivan Šokić

 • Van Der Waals

  TE ČRNUHI SO NE SPOSOBNI SAMI ZGRADIT CESTO. OPICE.

 • Antonius

  Najbrž Kitajci silijo Kenijce v nakup strupenih rib zato, ker si za svojo farmacevtsko industrijo v Keniji odpirajo novo trgovsko nišo.

  • xtc

   Da in ne,gre za “produkte” ,ki jih ne morejo prodati nikjer na urejenem normalnem trgu.

  • Vera

   Antonius : Kdo vam je dal minus in zakaj ?

 • stajerc5

  Sokic, ne mesaj se v stvari, ki se te ne ticejo. Ali ti sploh ves, kaksen je DNEVNI prirastek dvakrat zganih!?
  Torej? Mogoce bodo te uboge ribice pomagale stabilizirati zadevo…

 • xtc

  Hja zadeva je precej podobna,nekaterim kitajskim agrokulturnim produktom,ki so jih skušali prodati v EU in ZDa a so kmalu izginili z polic,ker so bili polni nevarnih snovi
  Že pred leti je The Economist pisal o kmetu iz Schen zena,ki goji riž na poljih v bližini kemičnih tovarn,voda na poljih je rdečkasta in tako agresivna,da mora po 2-3x letno nabaviti novo motiko in drugo orodje,njegove noge pa polne ran.