fbpx

Pozor! Med najbolj nevarnimi državami na svetu tudi dve evropski

Foto: iStock

Večji del sveta se sooča s porastom terorizma in politično nestabilnostjo. Posledično so mnogi deli sveta postali precej nevarni za življenje. Raziskovalci zato razkrivajo, katerih držav se velja izogibati.

Raziskava, ki so jo objavili na ameriškem Inštitutu za ekonomijo in mir, je pri ocenjevanju upoštevala 23 indikatorjev miru, ki so razvrščeni v tri kategorije:

  • raven varnosti in zaščite v družbi,
  • konflikti v državi in vpletenost vanje izven meja ter
  • militarizacija.

Najbolj nevarna država na svetu je Sirija
Sirija je najnevarnejša država na svetu, saj tam državljanska vojna traja že peto leto. V spopadih je umrlo že četrt milijona ljudi, 9 milijonov pa jih je dom poiskalo v drugih državah. Na drugem mestu se nahaja Sudan, sledi mu Irak. Kljub temu da so se na seznamu najnevarnejših držav na svetu znašle predvsem države Bližnjega vzhoda in severne Afrike, pa situacija ni zavidljiva niti v Ukrajini in Rusiji, ki sta se znašli na 8. in 13. mestu.

Število varnih držav se je povečalo
Raziskava je pokazala tudi, da je svet nasploh postal nevaren, še posebej v primerjavi z zadnjim letom. Po drugi strani pa se je – paradoksalno – število varnih držav po svetu povečalo, poroča portal Blic.

Svoj sloves so popravili v Panami, na Tajskem in Šrilanki ter v Južnoafriški republiki. Medtem je nevarnih za življenje postalo 79 držav, med njimi Jemen, Ukrajina, Turčija in Libija. Večinoma se nevarnosti vežejo na porast terorizma in politične nestabilnosti.

Seznam najbolj nevarnih držav na svetu:

1. Sirija
2. Južni Sudan
3. Irak
4. Afganistan
5. Somalija
6. Jemen
7. Centralnoafriška republika
8. Ukrajina
9. Sudan
10. Libija
11. Pakistan
12. Kongo
13. Rusija
14. Severna Koreja
15. Nigerija

N. K.