fbpx

Pozor, pripravite se! Na stotine ilegalnih migrantov je zaradi lepega vremena iz Bosne krenilo proti Hrvaški in Sloveniji!

Slika je simbolična. Foto: epa

Kot se je pričakovalo, so topli dnevi kot nalašč za to, da se vse več migrantov, ki se nahajajo v BiH, odpravi preko Hrvaške na Zahod. Nemški fotograf York Wegerhoff je v Bihaću že opazil skupine migrantov, ki so se odpravile na pot.

Po njegovi oceni se v bližini meje med BiH in Hrvaško že nahaja okoli 400 migrantov. Na poljih je že opaziti izhojene steze, po katerih so šli migranti. Na poti do gozda si na kratko odpočijejo, potem pa pot nadaljujejo.

Wegerhoff se je pogovarjal s prebivalci Bihaća, ki so mu dejali, da so zanesljivo izvedeli, da naj se pripravijo na še več migrantov. Sicer pa je tudi v samem Bihaću že zdaj opaziti precejšnje število migrantov.

Pravi val šele prihaja …
Ta nemški fotograf  je bil tudi v Veliki Kladuši, kjer je trenutno mirno in ni več sledu o tem, kar je bilo mogoče videti še pred nekaj meseci. O možnosti, da se bo število migrantov, ki se bodo podali na pot proti zahodni Evropi, poleti zelo povečalo, je pisal tudi avstrijski Standard. Migranti iz Grčije bodo zdaj hoteli naprej, saj po hribih ni več snega, ki bi jih oviral. Sicer pa je med 1. januarjem in 10. marcem po poročanju UNHCR v Bosno prispelo 2.366 migrantov, število pa bo v toplejših mesecih precej naraslo, je za Standard napovedal Neven Crvenković iz UNCHR.

Ilegalni migranti v Bosni in Hercegovini (Vir: Twitter)

Bosanske oblasti so zaskrbljene, ker Grčija načrtuje prepeljati 6 tisoč prosilcev za azil z otokov na celino. To pomeni, da se utegnejo vsi ti podati proti severu. Leta 2018 so z otokov na celino prepeljali več kot 23 tisoč migrantov, saj so bili sprejemni centri na otokih prepolni, pogoji v njih pa grozni. In tisti, ki pridejo na celino, utegnejo naprej po “bosanski poti”.

UNHCR naroča, naj se sprejmejo potrebni ukrepi ob povečanju števila migrantov. Poleg tega, kot je poročal Standard, je minister za varnost BiH Dragan Mektić opozoril, da obstajajo informacije, da je v Grčiji na poti 70.000 migrantov, ki hočejo v srednjo Evropo, in to bo resen problem.

Demokracija