[Video] Pozor: V Jadranu opazili velikega morskega psa “ljudožerca”

Foto: iStock

Že vse od sredine sedemdesetih let, ko je na filmska platna prišel kultni film Žrelo, morski psi burijo strahove. V Jadranu sicer ne obstaja veliko opaženih primerkov belih morskih psov, a prejšnji teden je hrvaški spletni portal Podvodni.hr prek družbenega omrežja Facebook objavil posnetek, na katerem je mogoče videti belega morskega psa, ki plava več kot 20 kilometrov stran od italijanskega mesta Rimini. 

Na video posnetku je mogoče videti belega morskega psa, ki plava v morju pri Riminiju, ki je globoko okoli 40 metrov. Ta je večkrat zaplaval okrog plovila in se nato oddaljil. Glede na to, da se ti redko pojavljajo v Jadranu, je povsem logično, da je tudi video posnetkov, na katerih so ti, posledično manj, zato je ta posnetek še toliko bolj zanimiv.

Večina morskih psov je na seznamu ogroženih živalskih vrst zaradi pretiranega ribolova in uničevanja morskih habitatov. Veliki beli morski pes letno povzroči od pet do deset napadov na človeka, večina pa se jih zgodi po nesreči, saj ljudje ne predstavljamo plena v njihovi prehranski verigi. Strokovnjaki vseeno odsvetujejo plavanje v globokih predelih morja, predvsem ob zunanjih delih otokov, ki gledajo na odprto morje in se globina strmo spušča. 

Riba za koju svi znamo da živi u Jadranu ali nemamo puno zabilježenih primjeraka na fotografijama, još manje na videu. Radi se naravno o velikom bijelom morskom psu :)Ovaj je snimljen prije 2 dana, 15 milja od talijanskog grada Riminija, sjeverni Jadran.(v: Barracuda fishing team)

Posted by Podvodni.hr on Samstag, 28. Oktober 2017

Napad na Slovenca se je zgodil leta 2008
Sicer beli morski psi redkokdaj posežejo po človeškem mesu, saj se ti veliko raje prehranjujejo z ribami. Med napadi, ki so med drugim navdihnili snemanje filma Žrelo, je zagotovo napad, ki se je zgodil leta 1974, ko je pri Omišu morski pes umoril mladega Nemca. Seveda pa tudi Slovenci nismo imuni na napade, saj smo leta 2008 zabeležili napad na Visu, ko je slovenskega potapljača Damjana Peska šavsnil morski pes, medtem ko je ta pri podvodnem ribolovu ujel ribo vrste gof.

N. Ž.