fbpx

Pozor! Virus zika tudi v Evropi: V Nemčiji prvi prenos virusa s spolnim odnosom

Foto: epa

Virus zika, ki se že nekaj časa širi po južnoameriških državah in ogroža predvsem nosečnice, se sedaj širi tudi po Evropi. V Nemčiji so zabeležili prvi primer osebe, ki virusa ni dobila preko komarja, pač pa preko spolnega odnosa z okuženo osebo. 

Da se virus lahko prenaša s spolnimi odnosi, je postalo znano šele pred nedavnim. A prvi tak primer je že zabeležen tudi v Evropi. Inštitut Roberta Kocha je pred dnevi oznanil, da so v Nemčiji odkrili prvi tak primer.

Moški je aprila potoval v Portoriko, kjer se je z virusom zika okužil. Ko se je vrnil, je s spolnim odnosom virus prenesel na svojo partnerko, ki je zbolela za virusom. Kot poročajo na inštitutu, pa to najverjetneje ni prvi tak primer v Evropi.

Svetovna zdravstvena organizacija je zato izdala opozorilo pred potovanjem v najbolj ogrožene države Latinske Amerike. Predvsem nosečnicam odsvetujejo potovanje v ta del sveta. Virus zika sicer skrbi predvsem organizatorje letošnjih olimpijskih iger, ki bodo potekale v Braziliji, še poroča nemški časnik Die Welt.

M. G.