fbpx

Prazni New York na Silvestrovo, polni Wuhan: Številni Američani jezni, da so Kitajci na tla spravili ZDA brez ene same krogle!

New York in Wuhan. (Foto: epa)

Vzporednice med praznovanjem novega leta v New Yorku in Wuhanu na Kitajskem, so na družbenih omrežjih sprožile burno razpravo. Številni so mnenja, da je kitajsko biološko orožje uničilo ZDA brez ene same krogle.

Fotografije, ki prikazujejo prazne ulice na Times Squareu, običajno središču veseljačenja na silvestrovo, so se v četrtek zvečer razširile po družbenih omrežjih, več komentatorjev pa je opozorilo, da je bilo razpoloženje v Wuhanu, kitajskem mestu, od koder je v svet izbruhnil covid-19, precej bolj praznično.

Življenje v Wuhanu se je po večini normaliziralo, potem ko je bilo mesto podvrženo hudemu “lockdownu”, ki je trajal več kot 70 dni. Mesto New York je podobno, čeprav manj stroge ukrepe sprejel že od marca, ko je virus prišel v ZDA, vendar si še vedno prizadeva obvladovati bolezen. Prebivalce mesta so pozvali, naj med prazniki ostanejo doma.

Na kolena spravili ZDA brez enega samega strela
Slike so sprožile vrsto odzivov, nekateri med njimi so bili zelo provokativni. Nekateri  so za kontrast obtožili vodstvo Amerike in Donalda Trumpa izpostavili kot končno odgovornega za “anemičen” odziv države na covid-19. Drugi so zavzeli bolj geopolitično stališče, češ da so fotografije dokaz, da so ZDA “propadajoči imperij” in da je virus “skoraj uničil” zahod “brez ene same krogle.”

Prazen Times Square na Silvestrovo. (Foto: epa)

Vendar pa so komentatorji hitro opozorili, da bi bilo posnemanje Wuhanovega lockdowna zelo kontroverzno, saj so kitajske oblasti pri tem uporabljale najbolj surove metode pri preprečevanju širjenja virusa, ki v demokratičnih državah ne bi bili mogoči, hkrati pa se pojavljajo teorije, da so Kitajci za virus že imeli pripravljeno cepivo. Čeprav so nekateri pozdravili kitajski odziv na izbruh, učinkovitost takšnih drakonskih ukrepov še vedno ni jasna. Medtem ko mnogi trdijo, da so blokade pomagale zmanjšati pritisk na zdravstvene sisteme, so številne študije dvomile, ali jih je mogoče dejansko uporabiti za nadzor virusa. Nekatere raziskave niso odkrile jasne povezave med stopnjo smrtnosti in strogim “lockdownom”, ugotovile pa so, da so ostrejši ukrepi povzročili hudo gospodarsko škodo, kot je rast brezposelnosti.

Novoletno praznovanje v Wuhanu je razjezilo številne Američane. (Foto: epa)

Medtem ko je prišlo do precejšnjih nesoglasij glede tega, kako interpretirati slike, so le redki zanikali, kako hudo je bilo videti, da je bil Times Square na Silvestrovo skoraj zapuščen. Dejansko je bil 31. decembra 2020 prvič v 116-letni zgodovini tradicionalnega “padca žoge”, da je bil Times Square med počitnicami zaprt za gledalce. V Wuhanu, na drugi strani, se je v središču mesta zbrala ogromna množica ljudi, da bi obeležila novo leto, vendar je bila večina ljudi še vedno v maskah.

Aleš Ernecl