fbpx

Prebivalci Malte na ulicah zahtevajo temeljito preiskavo umora novinarke, ki je pisala o številnih korupcijskih škandalih po svetu

Foto: Twitter

Na ulicah Slieme na Malti se je zbralo več tisoč malteških prebivalcev, ki so pozvali vlado, naj opravi temeljito preiskavo umora preiskovalne novinarke, ki je odkrila eno največjih afer. Kot možnega osumljenca za umor se omenja tudi malteškega premierja. 

Malteška novinarka Daphne Caruane Galizia je umrla v sumljivih okoliščinah, v eksploziji njenega avtomobila, kjer je bilo ugotovljeno, da je šlo za izredno močno plastično razstrelivo semtex. Novinarka, ki je bila brez dlake na jeziku, je sprožila preiskavo o t. i. “panamskih dokumentih”, v katerih so bili razkriti korupcija na Malti, pa tudi številni korupcijski škandali po vsem svetu.

Protesta se je udeležilo okoli 10 tisoč ljudi
Smrt novinarke je med ljudmi sprožila val ogorčenja in zahteve, da je treba umor temeljito preiskati in na vsak način najti odgovorne zanj. Organizatorji so dejali, da se je protesta udeležilo okoli 10 tisoč ljudi, protest pa se je končal mirno in brez kakršnih koli incidentov, poroča Sputniknews.

 

Zaradi njenega pisanja je možnih več osumljencev
Galizia je bila ostra kritičarka premierja Josepha Muscata, ki ga je njen sin označil kot sostorilca pri umoru. Muscat pa seveda zavrača vsakršne namige o vpletenosti v novinarkino smrt in obljublja temeljito preiskavo. O tem, kdo bi lahko stal za novinarkino smrtjo, Muscat ni želel ugibati, je pa dejal, da bi bilo najlažje s prstom pokazati na opozicijo, saj je bil njen vodja Delia tarča njene zadnje zgodbe. Očitala mu je “pranje denarja, prostitucijo in še več”, nedavno naj bi na svojem blogu pisala o grožnjah, ki da jih zadnji mesec prejema “od ljudi v opoziciji”.

Galizia je poskrbela tudi za veliko razburjenje na Malti, ko je objavila članek v povezavi z razkritji t. i. panamskih dokumentov, da je bilo eno od podjetij, ki je zaslužke skrivalo v davčnih oazah na Karibih, v lasti Muscatove žene. Malteški premier je to zanikal.

D. Š.