Prebivalci obmejnih krajev na Hrvaškem si želijo vojske, ki bi jih ščitila pred migranti

Ilegalni migranti v Bosni in Hercegovini na poti v zahodno Evropo (foto: EPA)

Prebivalci Vrgorca in okoliških naselij, ki se nahajajo ob zahodni bosansko-hercegovsko-hrvaški meji so zaskrbljeni zaradi povečanega števila migrantov, ki se povsem prosto sprehajajo po poljih in dvoriščih ter kradejo in uničujejo zasebno lastnino. Medtem ko prebivalci kličejo na pomoč vojsko, hrvaške oblasti mirijo situacijo, ne da bi karkoli ukrenile.

“Zdaj vsakič zaklenem avto in povsod nosim ključe s seboj. Prej tega nisem počel. Tu je pes, on je največja zaščita, čim se kdo približa, začne lajati,” pove prebivalec iz Banj Matko Granić.

Granićeva pripoved ni osamljen primer. Prebivalci Vrgorca in bližnjih krajev v srednji Dalmaciji ob meji z bosansko mejo živijo v vse večjem strahu pred migranti. Strah je vsekakor na mestu.

Migranti povzročajo škodo
Teden dni nazaj je eden od ilegalnih migrantov tudi ukradel avto Mati Vujičiću iz Oraha. Avto je migrant nato tudi razbil. Nastale škode je po poročanju Dnevnika za več kot pet tisoč evrov. “Najhuje je, da se človek počuti nezaščitenega s strani lastne države. Nismo zaščiteni, gledamo druge, a nam je še huje.”

Hrvaški obrambni minister Davor Božinović (foto: EPA)

Podobno meni tudi Ante Vujičić iz Oraha. “Vzgajamo jagode, imamo rastlinjake, a strah me je vstopiti, kradejo celo obešeno perilo.” Prebivalci so prepričani, da brez zaščite vojske ne gre, a hrvaški minister obrambo Davor Božinović se s tem ne strinja.

Prebivalci si želijo večje zaščite
Župan Vrgorca Ante Pranić je ob tem povedal, da so že pred 4 leti zahtevali kategorizacijo policijske postaje na podlagi katere bi jim pripadlo tudi večje število policistov. Trenutno jim namreč zaradi oddaljenosti od meje pičlih 28 kilometrov pripada zgolj 40 policistov.

Ob tem je Pranić izpostavil, da ne “želi histerizirati”, temveč zgolj opozarja na problem s katerim se soočajo vsa obmejna mesta, to pa je po njegovem mnenju predvsem “problem politike EU do migrantov.

Ivan Šokić

 • samsara

  Globalni gospodarji iz zaodrja so zaukazali strah, kaos in konflikt. Demokratično nastavljene
  Politične marionete ukaz vestno izvršujejo. Sicer bi se utegnilo zgoditi, da ne bi bili več kar so in kar zaradi pohlepa želijo biti in tudi ostati.

 • RATATA

  Tam preko Dreve, Sotle, Kolpe in Rečine so bili najbolj varni, med majem 1941 in majem 1945. Po tem datumu jih ogrožajo Srb, komunisti, zdaj pa še migrići.
  Pri Slovencih je drugače … do 01.12.1918 še nekako, potem pa … tri pikice

 • Unikatna

  Vsi so se prodali!

 • Olga101

  Nabaviti puške! Človek ima pravico braniti sebe, svojo družino in svoj dom! Plenković je prodana duša!

 • Skrajno Desni

  Začet pobijat to golazn druge ni.

 • Miha

  Kaj so se naučili od zadnjih volitev ? Volitve imajo posledice.

 • cosmosjasnovidec

  Naj se oborožijo ter postrelajo to muslimansko svojat saj se na drugačen način ne bodo rešili pred to golaznijo kakor tudi ne Slovenci.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!