fbpx

Pred trkom v božični sejem v Berlinu napadalec Anis Amri poslal selfi prijatelju

Božična tržnica v Berlinu (foto: STA).

Moj brat, vse je v redu, z božjo pomočjo, sedaj sem v vozilu, brat, moli zame,” je pisalo v sporočilu, ki ga je iz tovornjaka Amri poslal nekaj minut prej, preden je 19. decembra zapeljal na božični sejem. Umrlo je 12 ljudi, 48 je bilo poškodovanih.

Nemška policija je  priprla za zdaj še neimenovanega 40-letnega državljana Tunizije, ki je osumljen sodelovanja z Anisom  Amrijem. Pred aretacijo je policija pri njem doma opravila hišno preiskavo, preiskali so tudi posestvo. Amri naj bi imel v telefonu, ki so ga našli na prizorišču napada, shranjeno njegovo telefonsko številko. Amrija je ubila italijanska policija 23. decembra v Milanu med patruljo, ko je izvlekel orožje in začel streljati.

Tovornjak, ki je zapeljal na božični sejem v Berlinu, je imel posebno varnostno napravo, ki ob trčenju avtomatično ustavi vozilo. Ta naprava je rešila mnoga življenja, navajata vladne vire nemška javna televizija in časopis Süddeutsche Zeitung.

Odgovornost za berlinski masaker je prevzela skupina Islamska država, ki je objavila videoposnetek, v katerem Amri zapriseže vodji Islamske države Abu Bakru al Bagdadiju. Tunizijske oblasti so razkrile, da so aretirale Amrijevega nečaka in še dva moška, ki so osumljeni, da so člani ‘teroristične celice’, povezane z Amrijem. Preiskovalci so  razkrili, da so našli nizozemsko SIM kartico. Po zadnjih podatkih naj bi Amri potoval iz Nizozemske v Francijo in nato v Milano. Preiskovalci še ugotavljajo, kako je lahko zapustil Berlin in prišel do Nizozemske. Amri je skupaj z več migranti iz Tunizije prišel v Italijo  februarja leta 2011 čez Sredozemsko morje. Nekaj mesecev je  preživel v mladinskem centru blizu Catanie na Siciliji. Oktobra istega leta je bil aretiran zaradi suma požiga, napada, ustrahovanja in poneverbe ter obsojen na štiri leta zapora. Kazen je prestajal v šestih različnih zaporih na Siciliji. Med prestajanjem kazni so pristojni zabeležili 12 primerov nasilnega ali neprimernega vedenja, kar je bil tudi razlog za številne selitve med zapori, vendar po navedbah italijanskih pravosodnih virov  ni kazal nobenih znakov radikalizacije.

Maja lani je bil Anis Amri izpuščen iz zapora v Palermu, a je ostal pridržan v migrantskem centru, saj so oblasti odredile njegov izgon iz države. Odredbe niso mogli izvršiti, ker tunizijske oblasti niso pravočasno odgovorile na zahtevo za njegovo identificiranje. Na koncu so ga izpustili in mu ukazali, da mora sam zapustiti Italijo. Dva meseca kasneje je prišel v Nemčijo. Nemške varnostne službe so ga od marca spremljale, ker so sumile, da pripravlja napad, vendar so septembra nadzor opustile. Prošnjo za azil so mu zavrnili, a ga niso mogli izgnati iz države, ker od Tunizije niso prejeli njegovih dokumentov.

B. J., STA