fbpx

Predsednica EU komisije grozi z uporabo “orodij” proti Italiji, če desnica zmaga na volitvah

Predsednica EK Ursula von der Leyen (foto: EPA)

Italijanski politiki so predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pozvali, naj se ne vmešava v notranjo politiko, potem ko je opozorila, da ima Evropa “orodja”, da se spopade z Italijo, če bodo šle stvari v “napačno smer”. Med četrtkovo konferenco je novinarka von der Leynovi naglasila, da so med kandidati za nedeljske zakonodajne italijanske volitve “blizu Putinu”. “Bomo videli,” je odgovorila. “Če gredo stvari v napačno smer – govorim o Madžarski in Poljski – imamo orodja.”

To je jasno sklicevanje na zmožnost Evropske komisije, da zmanjša sredstva, dodeljena državam članicam, če meni, da kršijo pravno državo. Prejšnji teden je Komisija predlagala zmanjšanje sredstev, dodeljenih Madžarski, za 7,5 milijarde evrov,  pri čemer je konservativna vlada v državi že dolgo trn v peti EU zaradi nasprotovanja množičnim migracijam in podpore tradicionalnim vrednotam.

Italijanski politiki so bili zgroženi nad njeno izjavo, predsednico EU Ursulo von der Leyen, pa so prosili, naj se ne vmešava v italijanske volitve, in sicer le nekaj dni pred izbiro nove vlade. Stališča Giorgie Meloni se v marsičem ne razlikujejo od stališč madžarskega premierja Viktorja Orbána, “da naravni družini in ne lobijem LGBT. Ne nasilju islama, da varnejšim mejam, ne množičnemu priseljevanju, da delu za naše ljudi in ne velikim mednarodnim financam“, je dejala Meloni na dogodku pred kampanjo, piše RMX.

Italija Bruslju ni naklonjena
Stranka Melonijeve je prepričana, da trditve predsednice komisije EU pomenijo, da se lahko EU odzove s skrajnimi sankcijami proti Italiji, če njena stranka pride na oblast. Za razliko od Madžarske, kjer se prebivalstvo v veliki večini zavzema za obstanek v EU, je Italija glede na javnomnenjske raziskave že vse bolj skeptična do Bruslja. Če bi EU zmanjšala financiranje Italije, bi to lahko povečalo napetosti v že tako razdeljeni Evropi in potencialno sprožilo odziv v italijanski javnosti.

Matteo Salvini in Giorgia Meloni sta bila zgrožena nad izjavo predsednice EU. (Foto: epa)

Kaj je to, grožnja? To je sramotna aroganca,” je tvitnil Matteo Salvini, vodja italijanske skrajno desne stranke Liga. Von der Leyenovo je pozval, naj “spoštuje svobodno, demokratično in suvereno glasovanje italijanskega ljudstva”. Na italijanski televiziji je še dejal, da “če kdo v Bruslju razmišlja o zmanjšanju sredstev, ki pripadajo Italiji, ker Liga zmaguje na volitvah, da bodo potem morali ponovno razmisliti o tej Evropi,” in dodal, da “je to institucionalno ustrahovanje.”

Volitve so v nedeljo, 25. septembra, in ankete kažejo, da bo na oblast verjetno prišla konservativno-populistična koalicija. (Foto: epa)

Konservativni stranki za zdaj dobro kaže
Volitve so v nedeljo, 25. septembra, in ankete kažejo, da bo na oblast verjetno prišla konservativno-populistična koalicija, vodja stranke Bratje Italije Giorgia Meloni pa naj bi postala prva predsednica italijanske vlade. Glede na to, da bo levo-liberalni establišment EU kmalu zašel v paniko, so pripombe von der Leyenove najbolj vidne in grozeče pripombe pomembnega politika EU od začetka sezone kampanje v Italiji. Dejstvo, da je svoje pripombe izdala le nekaj dni pred “mirnim” obdobjem italijanskih volitev, lahko prav tako vpliva na izid.

Tanja Brkić