fbpx

Predsednik Evropskega sveta Michel z ambicioznimi načrti: Evropska unija bo postala ena od glavnih proizvajalk cepiva

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel. (Foto. epa)

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel predvideva, da bo Evropska unija postala ena od glavnih proizvajalk cepiva na svetu. Če se lahko pospeši proizvodnjo v prihodnjih tednih, bi lahko postala “morda celo največja proizvajalka cepiva na svetu“.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v pogovoru za nemški časnik Handelsblatt predstavil ambiciozne načrte Evropske unije glede proizvajanja cepiv, saj je napovedal, da bi EU lahko postala največja proizvajalka cepiv na svetu, kar je nedvomno spodbuden podatek glede na začetno krizo dobave cepiv.

Na vprašanje o primerjavi uspešnosti EU in ZDA v soočanju z epidemijo novega koronavirusa, je Michel po navedbah nemške tiskovne agencije dpa povedal, da je treba pri takšnih ocenah upoštevati “vse elemente” boja proti virusu. Ob tem je izpostavil obsežnejše evropske “blažilce šoka”, kot so finančne podpore za podjetja in posameznike.

Zaradi dogodka v Turčiji slabše spi
Michel je v pogovoru še dejal, da obžaluje svoje vedenje na nedavnem srečanju s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, ki ga je zaznamovala posaditev predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen na odmaknjen kavč. “Bal sem se, da bi, če bi kar koli storil, zanetil še mnogo resnejši incident,” je dejal. “Če bi bilo možno, bi se vrnil in naredil drugače,” je povedal in dodal, da od takrat slabše spi.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je v torek sestal z obema predsednikoma Evropske unije pri čemer je ponižal predsednico Evropske komisije, saj ji ni namenil stola poleg sebe (Foto: epa)

Sara Kovač