fbpx

Predsednik Trump poslal 1000 marincev na pomoč žrtvam orkana Irma

Foto: epa

Predsednik Donald Trump je namestil približno 1000 marincev na dve ameriški vojaški ladji v pripravi na operacijo pomoči žrtvam zaradi orkana Irma na Floridi. Marinci in mornarji bodo zagotavljali logistično in medicinsko podporo po opustošenju, ki ga povzročajo močni viharji, plimovanja in poplave.

Ministrstvo za obrambo je navedlo, da so enote pripravljene tako na zračen kot tudi na površinski transport. Marinci so trenirali za tako vrsto misije, kjer se morajo hitro odzvati, zaradi česar so močni in pripravljeni pomagati vsem, ki jih nevihta prizadene na kakršenkoli način. Na krovih dveh vojaških ladij so postavili helikopterje, ki bodo v pomoč in podporo reševalnim operacijam, Trump pa je odredil še tri druge bojne ladje mornarice, ki se bodo pridružile prvima dvema za zagotavljanje humanitarne pomoči.

Gre za lokalne marince, ki imajo močan interes, da pomagajo svojim sosedom v času opustošenja. Ostale enote iz Floride in Alabame pa so v stanju pripravljenosti, da zagotovijo pomoč, kadar je to potrebno. Med Harveyjem so te enote rešile več kot 1200 žrtev, izvedle 1166 preverjanj o dobrem počutju in dostavile 25.500 kilogramov potrebščin Rdečega križa. Dostavili pa so tudi 6000 kilogramov hrane, vode in posteljnine.

Foto: epa

D. Š.