fbpx

Predstavniki ZN spolno zlorabljali ženske v Srednjeafriški republiki

Zastava Organizacije zdruzenih narodov (ZN). Foto: STA.

V Srednjeafriški republiki je pri razdeljevanju hrane in vode prišlo do zlorab nad ženskami, ki naj bi jih izvedli pripadniki mirovnih sil ZN iz afriških držav. Po temeljitih preiskavah obtožb je tiskovni predstavnik ZN, Stephane Dujarric, potrdil obtožbe o spolnih zlorabah žensk in deklet.

Združeni narodi so mirovne sile v Srednjeafriško republiko poslali po izbruhu nasilja med muslimanskimi uporniki in krščansko večino leta 2013. V državi je še vedno okrog 12.000 pripadnikov mirovnih sil ZN. Preiskovalci ZN so opravili pogovore s 139 žrtvami napadov, med njimi s 25 mladoletnimi, in identificirali 41 napadalcev. Iz Burundija jih je 25, preostalih 16 jih je iz Gabona.

Dekleta so posiljevali, ko so jim prodajali vodo in hrano, ali pa so zahtevali spolne odnose v zameno za hrano. Ukrepanje za kazenski pregon je na strani Burundija in Gabona. Dujarric je dejal, da pričakujejo ukrepanje obeh držav, saj ni v pristojnosti ZN, da pričnejo storilce kazensko preganjati.

Dujarric je ob tem znova potrdil, da ZN najostreje obsojajo vsa dejanja spolnega izkoriščanja in zlorabe pripadnikov mirovnih sil ali katerega koli drugega osebja ZN.

A. B., STA