fbpx

[Video] Kosovska preiskovalna komisija bo opravila razgovore tudi z Golobovim posrednikom Berishajem

Foto: zajetje zaslona/YouTube

Po tem, ko je kosovski parlament ustanovil preiskovalno komisijo za preiskavo energetskih poslov Gen-I, v katere sta bila vpletena tudi nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob in kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj, je kosovska skupščina izglasovala še en preiskovalni odbor, ki bo preiskoval obvladovanje energetske krize za zadnjih nekaj mesecev. Na razgovor bodo povabili tudi kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja, “čigar ime se je v zadnjih mesecih omenjalo v finančnem škandalu v Sloveniji“, pišejo albanski mediji.

Preiskovalna komisija kosovskega parlamenta za obvladovanje energetske krize je v teh tednih opravila razgovore s ključnimi odgovornimi osebami kosovskega energetskega sektorja, vključno z voditelji političnih strank in veleposlaniki, poročajo albanski mediji. Tako so povedali člani te komisije na zasedanju konec preteklega meseca in ob tem izpostavili, da naj bi na razgovor povabili tudi kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Martina Berishaja, “čigar ime se je v zadnjih mesecih omenjalo v finančnem škandalu v Sloveniji“. Prve predloge za zaslišanje prič je podal predsednik komisije Driton Selmanaj.

“Pri seznamu prič za zaslišanje sem omenil le institucije, ne pa posameznih imen. Sprva je to vlada, znotraj nje pa Ministrstvo za gospodarstvo, Ministrstvo za finance, ERO, KOSTT, KEK, KEDS in KESCO. Potem so tu še kosovski Thëngjill Enterprise, kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berishaj, ljudski zagovornik Naim Qelaj in Agencija za boj proti korupciji,”  je dejal Selmanaj. Dodatno zahtevo za razgovor je vložil član komisije iz vrst Demokratske stranke Kosova Ferat Shala. “Na seznam je treba dodati ekipo delovne skupine in vse druge operativno-tehnične ali organizacijske skupine, ki so delovale v obdobju upravljanja energetskih kriz,” je dodal Shala.

Po drugi strani pa je član komisije iz vrst Gibanja Vetëvendosje Artan Abrashi zahteval, da se na seznamu vprašanih uvrstijo tudi voditelji političnih strank, in sicer predvsem zaradi sprejemanja odgovornosti za njihove trditve v času, ko je bilo uvedeno oziroma odobreno izredno stanje za obvladovanje energetske krize. “Na seznamu oseb, s katerimi je treba opraviti razgovore, bi morali biti tudi voditelji političnih strank. Ker so v času, ko je bilo odobreno izredno stanje za krizno upravljanje, podajali trditve, ki zajemajo elemente, ki bi lahko bili v interesu te komisije, da se jih preiskuje,” je pojasnil. To zahtevo je podprl tudi predsednik komisije Selmanaj. Dejal je, da se bodo zadeve skušali lotiti čim bolj profesionalno. “Če ocenimo, da nam lahko kdo od politikov na Kosovu pomaga pri strokovnem odkrivanju resnice, jih bomo povabili na razgovor,” je dodal. Po tej razpravi je komisija nadaljevala sejo brez prisotnosti medijev, saj se je razpravljalo o angažiranju strokovnjakov in potrditvi proračuna odbora. Tudi na zadnji seji 3. junija je komisija izglasovala, da razprava o življenjepisih strokovnjakov, ki bodo sodelovali v preiskavi, poteka za zaprtimi vrati.

Spomnimo, vladna preiskovalna komisija želi preiskati zlorabo električne energije od leta 2006. V to je vključena tudi preiskava kapitalskih naložb v kosovski energetski korporaciji KEC po privatizaciji distribucijskega krila te družbe. Njen predsednik Hajdar Beqa iz Demokratske stranke Kosova PDK meni, da bi morala komisija določiti specifično področje preiskave, kar bo olajšalo razkritje zlorab. Po njegovih besedah ​​bodo na eni prvih sej izdelali akcijski načrt komisije, poroča KTA. Komisija naj bi s svojim delom odgovorila na številna vprašanja in dileme o energiji za obdobje 2006 do 2022. Po njegovih besedah ​​bi morala ta komisija razpolagati s podatki o prodaji distribucijskih in investicijskih virov, vrednosti naložbe, plačilu 17 milijonov evrov za KEDS, ukrepih ERO za kapitalske naložbe, KEK v letu 2006 itd.

Pred časom so na dan prišli dokumenti, ki dokazujejo, da je izpostava Gen-I v Beogradu izplačala podjetju Berishaja 600 tisoč evrov. Berishaj naj bi bil namreč posrednik pri prodaji električne energije med podjetjema Gen-I in Elektro podjetjem Kosovo. Po podatkih iz dokumentacije je Elektro podjetje Kosovo meseca januarja prodalo električno energijo podjetju Gen-I za 105 evrov za megavatno uro, istočasno pa je Elektro podjetje Kosovo kupovalo električno energijo od srbskega podjetja za 255 evrov za megavatno uro. Pri tem gre torej kar za 150-evrsko razliko za prodani megavat električne energije, v dveh mesecih pa so na Kosovem na ta način od srbske podružnice Gen-I kupili za 4,2 milijona evrov električne energije.

Sara Kovač