fbpx

Preiskovalna novinarka ruskega časnika Novaya Gazeta zaradi politikovih groženj prisiljena zapustiti Rusijo

Elena Milashina (foto: družbena omrežja)

Ruski časnik Novaya Gazeta je 8. februarja poročal, da je bila Elena Milashina, ugledna raziskovalna novinarka tega časopisa, prisiljena zapustiti Rusijo zaradi groženj čenčenskega predsednika Ramzana Kadyrova. “Ostro obsojamo grožnje proti Milashini in pozivamo ruske oblasti, naj grožnje temeljito raziščejo,” je dejal namestnik direktorja Mednarodnega tiskovnega inštituta Scott Griffen. “Šokantno je, da mora novinarka zaradi svojega dela zapustiti svoj dom. Rusija je odgovorna za varnost svojih novinarjev. Te grožnje ne smejo ostati nekaznovane.”

Novinarka Elena Milashina je namreč prepoznavna ruska raziskovalna novinarka in borka za človekove pravice, ki jo zaradi poročanja o številnih primerih kršenja človekovih pravic v Čečeniji ustrahujejo, ji grozijo s smrtjo in fizičnimi napadi. Nedavno je poročala o maščevanju Ramzana Kadirova, voditelja Ruske republike Čečenije nad družino nekdanjega sodnika Saidija Yangulbayeja.

Družina je postala tarča, potem ko je sin Ibragim Yangulbayev leta 2015 začel poročati o kršitvah človekovih pravic v Čečeniji na kanalu Telegram “Wolves Creed”. Januarja 2022 je drugi sin družine Abubakar Yangulbayev, ki je prav tako zagovornik človekovih pravic, poročal o ugrabitvah sorodnikov v Čenčeniji. Takrat je sporočil tudi, so njegovo mater Zaremo Musajevo 20. januarja ugrabili iz ruskega mesta Nižni Novgorod in jo odpeljali v Čečenijo.

Kremelj bi se moral odzvati
Potem ko je Milashina poročala o primeru, jo je Kadirov skupaj z Igorjem Kalyapinom, predsednikom odbora proti mučenju, označil za “teroristko”. Novaya Gazeta je takrat objavil izjavo za javnost v zvezi z nedavnimi grožnjami. “To ne štejemo za konflikt med uredništvom in Kadirovim. To ni naša zasebna zadeva. Zvezne oblasti, Kremelj, se morajo odzvati na tako brezsramno vedenje, zaradi katerega so mnogi ogorčeni. Navsezadnje je Kadirov vodja ene od regij Ruske federacije,” je zapisano v izjavi.

Vladimir Putin in Ramzan Kadyrov (Foto: epa)

Novinarka je morala zapustiti svojo državo
Milashina je trenutno na varni in nerazkriti lokaciji zunaj Ruske federacije. Odločitev o njenem odhodu iz Rusije je sprejela uredniška ekipa Novaya Gazeta, da bi zagotovila njeno varnost. Tiskovni predstavnik Novaya Gazeta je povedal, da ne vedo, kdaj bi se lahko vrnila v Rusijo. Na vprašanje o možnih ukrepih, ki jih časopis sprejema, pravijo, da je najbolje, da nadaljujejo z delom kot neodvisni medij.

Takšne grožnje ne smejo ostati nekaznovane
“Ostro obsojamo grožnje proti Milashini in pozivamo ruske oblasti, da jih temeljito raziščejo,” je dejal namestnik direktorja Mednarodnega tiskovnega inštitua Scott Griffen. “Šokantno je, da mora novinarka zaradi svojega dela zapustiti svoj dom. Rusija je odgovorna za varnost svojih novinarjev. Te grožnje ne smejo ostati nekaznovane.”

Mnogo ruskih novinarjev je že izgubilo življenje zaradi svojega dela
Milashina pa še naprej poroča o vprašanjih človekovih pravic v Čečeniji s svoje nove lokacije. To pa ni prvič, da je Kadirov grozil Milashini, grozil ji je tudi  aprila 2020, potem ko je napisala kritičen članek o covidnih ukrepih v Čečeniji. Spomnimo tudi, da so se novinarji omenjenega časnika že večkrat soočali z grožnjami in nasiljem. Lani je minilo 15 let od umora njihove novinarke Ane Politkovske. Od takrat je po poročanju Mednarodnega tiskovnega inštituta zaradi svojega dela življenje izgubilo 33 ruskih novinarjev.

Umor Ane Politkovske (Foto: družbena omrežja)

Podpišite peticijo v podporo Milashini
Tudi Amnesty Slovenije poziva, naj se raziščejo grožnje Milashini, lahko pa podpišete tudi peticijo in s tem zahtevate, da ruske oblasti zaščitijo Eleno ter raziščejo grožnje, namenjene njej in časopisu Novaya Gazeta. Peticijo lahko podpišete tukaj. 

Sara Kovač