fbpx

Preizkušnja za muslimanske dečke: “Če resnično verjameš v Alaha, lahko to storiš!”

(Foto: YouTube)

Moški iz Leicestra v Angliji je dvema fantoma skušal vsiliti njegovo mišljenje tako, da jim je pokazal videoposnetke, kako so teroristi obglavljali nedolžne ljudi ter jima rekel, da člani Isisa niso slabi ljudje.

Zameer Ghumra, 38-letni farmacevt, je domnevno učil otroke, kako preživeti bombni napad in se boriti z noži. Obtožen je razširjanja “teroristične propagande” v obliki posnetka na svojem mobilnem telefonu, poroča BBC.

Foto: iStock

“Če resnično verjameš v Alaha, lahko to storiš”
Ghumra je na sodišču v Nottinghamu zanikal dejstvo, da je storil teroristično kaznivo dejanje in zatrdil, da so fantje pripravljeni lažno pričati.

Tožilec Simon Davis je sodišču povedal, da je Ghumra, ki je domnevno ustanovil islamsko versko šolo, poskušal “radikalizirati” in “indoktrinirati” dečke. “Fantom je rekel, da ne smejo imeti nemuslimanskih prijateljev in jim pokazal videoposnetke islamskih treningov, ki prikazujejo, kako nekoga ubiti,” je povedal Davis. Tožilec je še povedal, da je deček farmacevta vprašal, kako lahko nekdo stori nekaj tako odvratnega, nakar je Ghumra dečku odgovoril, “če resnično verjameš v Alaha, to lahko storiš” in “želim, da tudi druge prepričate, da se pridružijo Isisu”.

Farmacevt trdi, da člani Isisa niso slabi ljudje
Ghumra je med drugim branil tudi člane teroristične organizacije in dečkom dejal, da Isis niso slabi ljudje, da se samo branijo. Senat pa je tudi seznanjen, da Ghumra na spletu prijateljuje s člani Isisa. Domnevno je imel pogovore z Anjem Choudaryjem – sovražnim pridigarjem, ki je muslimane pozval, naj podpirajo Isis. Fantom je Choudaryja opisal kot “dobrega moža”.

Po aretaciji leta 2015 mu je policija zasegla računalnik, ki je pokazal 1600 rezultatov iskanja izrazov, kot so “noži za preživetje” in “bushcraft noži”. Fantje za te rezultate na računalniku niso mogli vedeti, razen, če se je vse dejansko zgodilo.

D. Š.