fbpx

Premoženje prvega moža Amazona doseglo 100 milijard dolarjev

(Foto: iStock)

Vrednost premoženja ustanovitelja spletne trgovine Amazon in najbogatejšega človeka na svetu Jeffa Bezosa se je po izračunih tiskovne agencije Bloomberg povzpelo na 100 milijard dolarjev. K temu je veliko prispevala 2,58-odstotna podražitev, ki so jo Amazonove delnice dosegle na črni petek, ko so se potrošniki množično podali po nakupih.

Pred 53-letnim Bezosom je mejo 100 milijard dolarjev (84,2 milijarde evrov) ocenjenega premoženja doslej uspelo doseči le še soustanovitelju Microsofta Billu Gatesu, in sicer leta 1999, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Gates je vztrajal na vrhu lestvice najpremožnejših Zemljanov vse do letošnjega oktobra, ko ga je zaradi rasti vrednosti Amazona s prestola vrgel Bezos. Bloomberg trenutno vrednost Gatesovega premoženja ocenjuje na 89,1 milijarde dolarjev (75 milijard evrov), poroča STA. Gates je v preteklih letih zelo širokosrčno delil svoje premoženje. Če se pri tem ne bi ločil tudi od 700 milijonov Microsoftovih delnic, bi bilo njegovo premoženje zdaj vredno kakšnih 150 milijard dolarjev (126,3 milijarde evrov).

Bezos vsako leto podari za pol milijarde dolarjev Amazonovih delnic in jih po lastnih navedbah proda za približno eno milijardo dolarjev, da lahko financira svojo družbo Blue Origin, ki gradi vesoljske rakete.

Pri Bloombergu ocenjujejo vrednost premoženja na osnovi javno dostopnih podatkov o lastniških deležih v podjetjih in transakcijah, ob tem pa priznavajo, da je vrednost družbe Blue Origin težko oceniti. Pri Amazonu Bezosovega premoženjskega stanja ne komentirajo.

D. Č.