fbpx

Presenečenje: Trump poraženec, Cruz zmagovalec, iz ozadja pa …

Foto : epa

Slovenski zet in milijarder Donald Trump kljub vodstvu v anketah ni uspel zmagati na strankarskih zborovanjih Iowe – in prva preizkušnja na poti do predsedniške nominacije republikanske stranke je pripadla konservativnemu teksaškemu senatorju Tedu Cruzu. Na demokratski strani je bila tekma neodločena.

Nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton in senator iz Vermonta Bernard Sanders sta dobila vsak okrog 50 odstotkov podpore udeležencev zborovanj. Clintonova je dobila nekaj več delegatov, vendar pa zmage ni mogla razglasiti kredibilno. V Iowo je sicer vložila veliko denarja, napora in dela na terenu, kar pa ni bilo dovolj za ustavitev vala navdušenja, ki je zajel predvsem mlade demokrate, ki so večinoma podprli Sandersa.

Volilna udeležba je bila sicer po podatkih vzporednih volitev visoka in Ted Cruz je dobil največ glasov republikanskih volivcev v vsej zgodovini strankarskih zborovanj Iowe. Analitiki so menili, da bo visoka udeležba pomagala Donaldu Trumpu, a ni bilo tako. Cruz je osvojil 28 odstotkov glasov, Trump pa 24. Na tretje mesto se je uvrstil floridski senator Marco Rubio, ki je s to uvrstitvijo dobil največji zalet za naprej.


Na strankarskih volitvah je še najbolj presenetil tretje uvrščeni Marco Rubio, ki že od začetka predsedniške kampanje vztrajno nabira odstotke podpore. V Iowi mu je zaupalo 23 odstotkov volivcev, kar je le odstotek manj od Donalda Trumpa. Rubio, sin pastorja, velja za ostrega kritka Clintonove. Popularen je predvsem na obrobjih mest in predmestjih pri volivcih, ki so običajno precej konservativni. Strokovnjaki napovedujejo, da bo v primeru Trumpovega odstopa največ pridobil prav Rubio.

Ena zmaga v Iowi še nič ne pomeni
Cruz se je za zmago zahvalil Bogu ter dejal, da je njegova zmaga obenem zmaga za vse pogumne konservativce v Iowi in v ZDA. Zmaga v Iowi pa, zgodovinsko gledano, ne pomeni uspeha za naprej. Leta 2008 je v Iowi namreč zmagal Mike Huckabee, leta 2012 pa Rick Santorum, toda nobeden od njiju ni uspel osvojiti strankarske nominacije.

Cruz je v zmagoslavnem nagovoru veliko govoril o Bogu in krščanski veri, napadal zvezno vlado, grozil, da bo pobil vse teroriste in se primerjal z nekdanjim predsednikom Ronaldom Reaganom, ki je v republikansko stranko pritegnil številne demokrate.

Trumpov poslovilni nagovor volivcem Iowe na odru, kjer mu je ob strani stala soproga Melanija, je bil zelo kratek. Dejal je, da mu je Iowa tako všeč, da bo tam kupil farmo, čestital Cruzu za zmago in se odpravil v New Hampshire, kjer v anketah uživa veliko večjo prednost, kot jo je v Iowi.

B. O., Ž. K., STA