fbpx

Prestižna vasica v Švici: Raje plačali 260.000 evrov kazni, kot da bi medse sprejeli skupino migrantov

Foto: epa

Ena najbogatejših vasic v Evropi je izrekla odločen ne migrantom. Namesto da bi jih deset naselili v vasico, so na referendumu izglasovali, da bodo raje plačali več kot 260.000 evrov kazni zvezni vladi. Najbolj jih skrbijo incidenti, spolni napadi in druga kriminalna dejanja, ki jih v Evropi vse pogosteje zagrešijo migranti. 

Vasica Oberwil-Lieli z 2.200 prebivalci, med katerimi je kar 300 milijonarjev, se najbolj boji, da bi bile ogrožene njihove ženske in otroci ter vladi jasno sporoča, da se migranti v njihovo družbo ne bi vklopili. Zaradi tega so se njeni prebivalci odločili, da bodo raje plačali visoko kazen, kot da bi v svojo vasico sprejeli deset migrantov.

Gre namreč za poskus švicarske vlade, da bi v državo sprejela kar 50.000 migrantov, nato pa bi jih preko kvotnega sistema razporedila med različne kantone. A so se prebivalci uprli. ”Preprosto nočemo jih tukaj. Trdo smo delali, da je naša vasica postala tako ljubka, kot je sedaj, in tega nočemo uničiti. Nočemo migrantov v naši vasici,” je dejal eden izmed prebivalcev.

Župan Andreas Foto: epa

Župan Andreas Glarner zagovarja odločitev vaščanov, da zavrnejo sprejem migrantov oziroma prosilcev za azil (foto: epa).

Vasica sicer izgleda res izjemno idilična. Vse ceste so vedno očiščene, vrtovi lepo urejeni, v ozadju pa se dvigajo vrhovi švicarskih alp. V vasici je tudi popolnoma ničelna stopnja kriminala, nekatere izmed vil pa so vredne tudi več kot milijon evrov. Prebivalci te vasice so večinoma upokojenci in pa mlade družine.

Nihče jim ni povedal, od kje prihajajo ti migranti
Nevladne organizacije, kot je Amnesty International, so se že odzvale in nasprotnike namestitve migrantov označile za rasiste. Kot pojasnjuje županova predstavnica za stike z javnostjo, pa je k rezultatu referenduma pripomoglo predvsem dejstvo, da prebivalci niso nikoli izvedeli, od kod prihajajo migranti, ki naj bi jih naselili mednje.

Kako je sprejem migrantov vplival na sosednji Brentgarten
Oberwil-Lieli je kraj, kjer ni nobenega kriminala. Ravno nasprotno je v tri kilometre oddaljeni vasi Brentgarten. Tu so pred tremi leti sprejeli 150 migrantov oziroma prosilcev za azil, večinoma iz Eritreje, in jih naselili v zapuščeno vojašnico. Zdaj imajo z njimi težave, zlasti na kopališčih in v športnih centrih.  

”Rezultat referenduma je samo sporočilo, da so prebivalci rekli ne kvotam, ki nam jih vsiljuje vlada. Nihče nam ni povedal, ali gre za ekonomske migrante ali so to begunci iz Sirije. Strinjam se, da je slednjim treba pomagati, a pomagati jim je treba bližje njihovemu domu. Ne smemo dajati vtisa, da podpiramo vse tihotapce, ki služijo na račun prevažanja migrantov v druge države,” je za britanski Daily Mail dejal župan mesta Andreas Glarner.

Poglejte si idilično vas Oberwil-Lieli iz zraka:

M. G.