fbpx

Pretresljiva izpoved ženske, ki je zbežala iz islamskega kalifata: “Nikomur ni bilo mar, da ženska močno krvavi pred njimi”

Foto: YouTube

Marsikdo od prič je že poročal o nasilju, ki ga Islamska država izvaja nad nasprotniki svoje bolne doktrine, manj pa je takšnih, ki bi iz prve roke povedali, kakšne so razmere za tiste, ki živijo v kalifatu. Ženska, ki se ji je uspelo rešiti iz obroča Islamske države, pa je delila grozote, ki jih je doživela v tako imenovanem kalifatu, kjer neobvladljivo nasilje, spolno suženjstvo in neobvladljiv strah za življenje zaznamujejo njihovo vsakdanje življenje. 

Khadija, ki je v Sirijo prišla iz Tunizije, z namenom, da bi živela v sirski trdnjavi Islamske države Raqqa, je za portal Russia Today povedala, da je videla vrsto krutosti in nepravičnosti, vse pa je daleč od iskanja vere in zasledovanja islamskega prava. “Moj mož in jaz sva naredila veliko napako, da sva sploh prišla sem.” Povedala je, da vsem svetuje, naj ne verjamejo, da Islamska država predstavlja islamsko državo, ki pridiga islam in islamsko zakonodajo in kjer se živi v skladu z nauki preroka Mohameda in Korana. Borci po njenih besedah ne prenesejo nikakršnega nestrinjanja in nasprotovanja vladavini. “Vsakdo, ki se jim zoperstavi, ga obglavijo,” je izdala in dodala, da ljudje nikoli ne morejo biti prepričani, kdaj se bo to dogodilo.
Kalifat se je po prepričanju Khadije znašel na povsem napačni poti, saj je venomer navzoče stanje tiranije in vladavine satana. “Moj mož se je Islamski državi odrekel in isto je svetoval meni,” je povedala in dodala, da sta oba z možem zbežala iz Raqqe in tekla, vse dokler nista dosegla sosednje Turčije. Preden je Khadija zbežala, pa se je podrobno seznanila s temno platjo Islamske države, ki ji ni mar za številne smrtne žrtve in za najbolj ranljivi skupini ljudi: otroke in ženske.

Foto: YouTube

Otrokom ne želijo nuditi zdravstvene oskrbe, ženske prepuščene same sebi 
“Veliko je bilo zlobe tam, kjer živijo ženske. Otroci, kljub srbečici, ušem in drugim boleznim ne dobijo dostopa do zdravstvene nege v bolnišnici.” Po besedah Khadije so se ženske, ki so prekršile katerega izmed strogih pravil, določenih od Islamske države, znašle zaprte v stavbe, namenjene za pridržanje, ki so bile pod nadzorom ženskih opazovalk. “Naravnost bolno je bilo tam, saj so bili do njih povsem brezbrižni. Ženskam so rutinsko zavračali materinsko oskrbo in jih celo silili k porodu na kraju samem.” Ena ženska je med porodom izkrvavela do smrti, ker ji nadzornica stavbe ni želela pomagati. “Uboga ženska se je napotila proti vrtu, medtem ko je močno krvavela in tam ostala vse do jutra, v deževnem in hladnem vremenu. Nihče ji ni posvečal nikakršne pozornosti. Zjutraj, ko je mož prišel v zgradbo, je videl njeno truplo ležati na vrtu in se je povsem brezbrižno napotil mimo njega, kot da se ni nič zgodilo,” je dejala Khadija.
Spolne sužnje niso nič nenavadnega 
V enem izmed drugih primerov je ženska postala invalidka, ker nihče ni želel odgovoriti na njene prošnje po zdravniški oskrbi, ko je ta opazila, da ji je začela gniti noga. Več kot očitno je, da je bilo za številne ženske življenje pod Islamsko državo pravi pekel, prav tako pa ni nenavadno, če ima borec poleg žene tudi spolno sužnjo. Po besedah Khadije ženske, ki niso spolne sužnje, niso podvržene tako imenovanemu “seksualnemu džihadu”. “Moraš iti v mesto hišo in se tam poročiti. V primeru, da je ženska že poročena in njen mož umre v boju, pa je nujno, da se nemudoma poroči z drugim moškim. Popolnoma drugačna zgodba pa je, če je ženska zajeta in prisiljena v spolno suženjstvo.”

Foto: YouTube

Prodajajo tudi 8- do 10-letne deklice  
Ko ženska postane spolna sužnja, postane last svojega lastnika in ta lahko počne z njo, kar mu srce poželi. Lahko jo celo proda ali jo podari kot darilo. “Žena in sužnja ne živita skupaj, zato mož z vsako izmed njiju preživi določeno količino časa.” Povedala je, da zaradi tega žene, ki so v primerjavi s sužnjo v nadrejenem položaju, velikokrat zavidajo zasužnjenji jazidki, saj imajo možje velikokrat raje njih kot pa svoje žene. Po besedah 20-letne Nur Al-Khoude, ki jo je mož prepričal, da se naj skupaj z njim napoti v kalifat, je trg s sužnjami v popolnem razcvetu. “Veliko pozornosti namenjajo videzu žensk in kupujejo make-up z namenom, da jih lahko prodajo za 15.000 ameriških dolarjev, za devico pa so pripravljeni plačati kar 30.000 ameriških dolarjev.” Pri prodaji deklet se ne menijo za njihovo starost, saj prodajajo tudi 8- in 10-letne deklice. Obstaja prepričanje, da je bilo v suženjstvo Islamske države zajetih od 3.000 in 5.000 jazidk.
N. Ž.