fbpx

Previdno! Tolpa v Londonu še vedno ljudem v obraz meče jedke kisline, ki zažgejo in raztopijo kožo

Foto: Screenshot

Norost v Veliki Britaniji: Sinoči sta po londonskih ulicah v neznosnih bolečinah pomoč iskala dva najstnika, njuna obraza pa sta bila prekrita z jedko snovjo. Trgovec, ki ju je srečal, pravi, da se jima je koža že povsem lupila, kričala sta, da imata na sebi kislino.

Po Londonu se sprehaja tolpa, ki svojim žrtvam dobesedno ”tali obraze”.  Nanje meče jedke snovi, ki jim razžirajo kožo. Tudi najnovejši žrtvi sta utrpeli ožganine in kričali od bolečin: ”Na sebi imava kislino.” Fanta sta prosila za pomoč, ki sta jo od naključnega trgovca prejela okoli 19. ure. Kasnejši posnetki prikazujejo žrtvi, ki sta nase zlili litre ustekleničene vode že preden so prispeli gasilci in ju z velikimi curki vode dejansko ”pogasili”. Koža se jima je lupila z obraza, policist pa je poročal, da se je barva njunih obrazov popolnoma spremenila, medtem ko so se njuna oblačila kar stopila.

Foto: Screenshot

Napad s katastrofalnimi posledicami je najnovejši izmed večih, storjenih na enak način. Možno je, da je krivcev več in da so člani tolpe. Ti z jedkimi snovmi svojim žrtvam ”stopijo obraz” in jim pustijo dolgoročne in katastrofalne posledice. Dejanje so posnemali tudi najstniki, ki se ponoči s skuterji vozijo po londonskih ulicah in na druge voznike mečejo korozivne tekočine, nato pa jim ukradejo vozila.

Podobnih napadov vedno več, storilci pa so na prostosti
Ta mesec je bilo v Londonu zaradi napadov poškodovanih že šest ljudi. Tudi njim je kislina poškodovala celoten obraz. Eden izmed članov tolpe, ki so s takšnim uničevanjem pričeli, je spregovoril za britanski časnik. Govoril je o razlogih, zakaj namesto orožja zdaj raje izberejo kislino. Razlog, da tako odprto govori o tem, je, da trenutno ni določene kazni posedovanja nevarnih kemikalij. Če bi s seboj nosil pištolo ali nož, bi bile posledice drugačne.

Novinarjem je trgovec, ki je poškodovanima pomagal, povedal: ”Fanta indijskega rodu sta prišla v mojo trgovino. Obraza sta imela prekrita s kislino, koža pa jima je gorela in se lupila. Kričala sta na ves glas in prosila za vodo, ki sta si jo zlivala po vsem telesu. Povedala sta, da imata na sebi močno kislino, ki ju razžira in neopisljivo peče. Zelo sem se prestrašil, saj česa takšnega še nisem videl. Poklical sem reševalce.”

Policija se pripravlja na nove napade, saj je dostopnost do kislin vedno lažja
Kislina, ki ljudem tali obraze, ima grozljive učinke na kožo in deluje zelo hitro. Prodajajo jo kar na ulicah. Storilci jih lahko vržejo tudi z večje razdalje, učinki pa bodo enaki. Ko so prišli reševalci, gasilci in policisti, so s ponjavo ogradili prostor in žrtvi zaščitili pred javnostjo. Posnetek dogajanja je že objavljen na spletu.

Foto: Screenshot

Poškodovanca so odpeljali v bolnišnico in ju oskrbeli, zatrjujejo pa, da nista v življenjski nevarnosti. Preiskave dogodka so v teku, za zdaj pa ni bil aretiran še nihče. Za 13 drugih s kislinami povezanih podobnih prekrškov je bil obtožen 16-letnik, ki obtožbe zanika. Marca je bilo v londonskem nočnem klubu s kislino poškropljenih kar 20 ljudi. Policija je javnost opozorila, da je pripravljena na naslednje napade. Zdaj v vsakem avtomobilu hranijo pet litrov vode in preostalo nujno pomoč, ki jo poškodbe te vrste potrebujejo.

A. L.