Pri bonitetni agenciji Fitch opozarjajo, da bi poskus poravnave v rubljih pomenil začetek ruskega bankrota

Foto: epa

Ekonomske sankcije povzročajo velike preglavice ruskemu gospodarstvu. Z današnjim dnem Rusiji s plačilnim rokom 30 dni zapade 117 milijonov dolarjev obresti na dve dolarski obveznici. Medtem ko se poraja vprašanje, ali bo Rusija sploh lahko vse skupaj plačala, pri ameriški bonitetni agenciji Fitch opozarjajo, da bi poskus poravnave v rubljih pomenil začetek ruskega bankrota.

Rusko finančno ministrstvo je sicer že napovedalo, da bo država dolg poravnala, četudi v rubljih. Kakorkoli, ameriški Bloomberg medtem opozarja, da kuponi na obveznico, ki zapadejo v sredo, plačila v rubljih ne dopuščajo. Ti morajo biti tako plačani v dolarjih. Bonitetna družba Fitch je že sporočila, da bo rusko državo razglasila kot plačilno nesposobno, če bo imetnike dolarskih obveznic izplačala v rubljih.

V primeru, da torej obveznosti danes ne bodo poravnane, bo napočilo 30 dni trajajoče predhodno obdobje. V primeru, da tudi v tem času ne bo izvršeno plačilo, bo država plačilno nesposobna. Rusija je nazadnje bankrotirala leta 1998 na račun neuspešno izpeljane tranzicije. Padec cen nafte je državo namreč pahnil v hudo valutno in dolžniško krizo. Država v času Borisa Jelcina s tem nikakor ni bila zmožna odplačati dolgov v rubljih.

Je bankrot Rusije neizogiben?
Pri Bloombergu so se razpisali okrog treh različnih scenarijev bankrota. Sodeč po prvem scenariju Rusija vse skupaj plača v dolarjih, kar bi pomenilo, da bi se država za nekaj časa izognila nezmožnosti plačila. Vlagatelji bi tako vso svojo pozornost usmerili v plačilo obveznice, ki zapade s 4. aprilom. Drugi scenarij predvideva, da Rusija obveznosti poravna v svoji nacionalni valuti. Večina pogodb ji to sicer ne omogoča, nekaj pa je takih, ki ji to omogočajo. Za veliko večino vlagateljev, ki danes pričakujejo poplačilo, bi to pomenilo nezmožnost plačila. Tretji scenarij je, da Rusija sploh ne poravna obveznosti. Po izteku predhodnega obdobja bi napočil bankrot. Njegove posledice so hude, saj bi to Rusijo še bolj distanciralo od mednarodnih finančnih trgov.

Foto: epa

Da bankrot Rusije ni neverjeten, je na začetku tedna opozorila šefinja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva. Ob tem je opozorila, da je malo verjetnosti, da bi to vplivalo na nastanek svetovne finančne krize. Banke namreč niso zelo izpostavljene do Rusije. Bloomberg navaja, da se je rubelj sesul, v primerjavi z dolarjem je namreč izgubil že 35 odstotkov. Vse pomembne bonitetne hiše so ruske obveznice uvrstile v območje ničvrednosti, navajajo Finance. Bonitetna hiša Fitch je denimo napovedala, da je bankrot Rusije neizogiben. 

Sara Kovač