fbpx

Pričeli so se pozivi k odstopu Bidna in vojaškega vodstva zaradi zgodovinskega neuspeha ZDA v Afganistanu

Ameriški predsednik Joe Biden. (Foto: epa)

TV voditelj Fox Newsa Will Cain je pozval k odstopu predsednika Joeja Bidna in načelnika združenega štaba generala Marka Milleyja, potem ko je Afganistan v nekaj dneh padel v naročje talibanskih militantov. Cain je v ponedeljek za Fox News Primetime dejal, da so bile kratke predsednikove pripombe v ponedeljek vaja “manipulacija razreda-A” in “mojstrski tečaj v dvoličnem govoru”. Voditelj pa je kritiziral tudi vojaškega častnika Marka Milleyja, ki se bolj kot pereči problematiki posveča “belemu besu”.

Predsednik ZDA Joe Biden se je včeraj popoldne s počitnic vrnil v Belo hišo, da bi nagovoril narod; nato pa se je vrnil v Camp David blizu Sabillasvillea, MD, kjer je preživljal vikend. Gostitelj Fox Newsa Will Cain je Bidnovo vedenje opisal, kot da gre za ogroženega afganistanskega prevajalca; dobesedno skrival se je pred novicami, da so talibani prevzeli Afganistan. Cain je izpostavil tudi Marka Milleyja, najvišjega uniformiranega vojaškega častnika, deloma zaradi njegovih nedavnih trditev, da so afganistanske varnostne sile “dovolj sposobne za boj in obrambo svoje države”. Še 21. julija je Milley trdil, da negativen izid, samodejni prevzem talibanov, ni vnaprej sklenjen. Manj kot štiri tedne kasneje je afganistanski predsednik Ašraf Gani pobegnil iz države, vodstvo talibanov pa je prevzelo predsedniško palačo.

Cain je obsodil Milleyja, ker meni, da je njegova glavna preokupacija domnevni rasizem v ZDA (white rage), namesto da bi se posvetil precej bolj perečim zadevam, kot je na primer umik iz Afganistana. General vojske je na junijskem zaslišanju v kongresu pričal: “Prebral sem Mao Zedonga, prebral sem Karla Marxa, prebral sem Lenina – to me ne napravi komunista. Kaj je narobe, če imamo nekaj situacijskega razumevanja za državo, za katero smo tukaj, da jo branimo? Želim razumeti beli bes, ker sem sam bel,” je dejal. Milley je te pripombe podal v izjavi med zaslišanjem, v katerem so republikanci pritiskali nanj, ker je vojska na bralne sezname vključila besedila, povezana s kritično teorijo rase. Domačin iz Massachusettsa je izjavil, da želi razumeti “beli bes” zato, da bi doumel, kaj je povzročilo, da je na tisoče ljudi napadlo stavbo Kapitola in poskušalo razveljaviti ustavo Združenih držav Amerike. “Beli bes – to želi razumeti,” je nadaljeval Cain v ponedeljkovi oddaji “Fox News Primetime” in dodal, da je pravilneje reči, da Milley bolj slabo pozna razmere na terenu v Afganistanu.

Najbolj pereča teroristična grožnja so nasprotniki protikoronskih ukrepov in Trumpovi zagovorniki
Cain je nato opozoril na dokument ministrstva za domovinsko varnost, ki razglaša, da so najbolj pereča teroristična grožnja “ljudje, ki nasprotujejo protikoronskim ukrepom” – njim sledijo “ljudje, ki so prepričani o goljufijah na volitvah in ki verjamejo, da je mogoče vrniti Donalda Trumpa.” “Naši politični voditelji, naši najvišji generali, naši vojaški vojaki, naš aparat za nacionalno varnost so zelo nesposobni ali še huje, pokvarjeni,” je bil kritičen Cain. In njihovi odstopna pisma bi bilo treba speti na odstopno pismo Joeja Bidna, je še dodal. Tako kot Milley je tudi Biden v kratkem času v svojih izjavah nasprotoval samemu sebi in izrecno izjavil, da umik ZDA in Afganistana ne bo podoben umiku iz vietnamske vojne leta 1975, ko so zahodni helikopterji evakuirali Američane z vrha veleposlaništva v Sajgonu.

Talibani niso jug – niso severna vietnamska vojska. Niso – po zmogljivostih še zdaleč niso primerljivi,” je pred nekaj tedni trdil Biden in dejal, da nobene okoliščine ne morejo pripeljati do takega stanja, da bi  videli ljudi, ki jih dvigajo s strehe veleposlaništva ZDA v Afganistanu. “To sploh ni primerljivo,” je zatrdil. Kakšen mojstrski tečaj dvoličnega govora. Vedno se moti, a nikoli ne dvomi: Joe Biden se je zmotil še pri vsaki zunanjepolitični odločitvi v svoji karieri. In v nekaj minutah mu je uspelo nasprotovati samemu sebi. Če smo iskreni,  začenja izpopolnjevati svojo obrt, tokrat je namreč trajalo cel mesec, da se je ta njegova izjava izkazala kot popolna bedarija.

Sara Bertoncelj