Prigožin: Ukrajinska protiofenziva lahko postane tragedija za Rusijo

Jevgenij Prigožin, vodja skupine plačancev Wagner (Vir: zajem zaslona Twitter)

Vodja ruske vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je včeraj posvaril, da bi se ukrajinska protiofenziva lahko spremenila v tragedijo za Rusijo. Medtem je ruska vojska sporočila, da naj bi zavzela 85 odstotkov mesta Bahmut, kjer že več mesecev divjajo hudi spopadi, in zamenjala najvišjega generala, zadolženega za logistiko.

Prigožin je dejal, da ukrajinski protinapad pričakuje sredi maja. “Ta protiofenziva bi lahko postala tragedija za našo državo,” je ocenil v intervjuju za prokremeljskega vojnega dopisnika Semjona Pegova.

Ob tem se je znova pritožil, da pripadnikom skupine Wagner primanjkuje streliva. “Naši borci imajo le 10–15 odstotkov nabojev, ki jih potrebujejo,” je dejal Prigožin in za to obtožil vodstvo ruske vojske. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov se ni odzval na njegove obtožbe, je pa danes sporočil, da so ruske enote zavzele še štiri predele mesta Bahmut. Te informacije ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Ukrajina sicer zanika trditve Moskve, da so ruske sile zavzele 85 odstotkov mesta. Iz Kijeva so v soboto sporočili, da Rusom doslej ni uspelo prekiniti ukrajinskih oskrbovalnih poti do Bahmuta. Ruska vojska ob tem danes zamenjala svojega najvišjega generala, zadolženega za logistiko – tudi v luči pričakovane protiofenzive ukrajinskih sil. Napoved je sledila več govoricam o zamenjavi generalpolkovnika Mihaila Mizinceva, ki ga je zamenjal Aleksej Kuzmenkov – nekdanji uslužbenec nacionalne garde.

“Kuzmenkov je bil imenovan za namestnika obrambnega ministra Ruske federacije, ki je odgovoren za logistično podporo oboroženih sil,” je v izjavi sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Ob tem niso navedli, zakaj so Mizinceva odslovili po zgolj sedmih mesecih na položaju. Ofenziva v Ukrajini je sicer razkrila velike logistične težave ruske vojske, ki so postale še posebej očitne med lansko kaotično mobilizacijo.

Sara Kovač