fbpx

Primer Periš: Se za potenciranim valjenjem krivde na mamila skriva kaj drugega?

Dedek Maje je Vice Sopta, šef splitske Udbe (Foto: zajetje zaslona)

Poročali smo že, da so po poročanju hrvaških medijev znani rezultati toksikološke raziskave trupla pokojnega 27-letnega Splitčana. V krvi in laseh Mateja Periša so zaznali prisotnost drog in alkohola – kljub temu, da so njegovo truplo našli šele po 140 dneh, ko sledi drog v telesu niso več prisotne. Čeprav so dolgo časa Periševi prijatelji zatrjevali, da se v njihovi družbi nedovoljenih drog ne konzumira, Perišev oče pa je to možnost kategorično zanikal, sedaj pravijo drugače. Eden izmed prijateljev je za Blic povedal, da je vedel, da je Matej tisto noč nekaj vzel, vendar pa tega niso hoteli razglašati, hoteli so ga le najti. Da so policisti v kombiju našli sledi spida, je potrdila tudi Maja Sopta, vnukinja splitskega šefa Udbe, ki je bila zadnja oseba, ki jo je Periš pred izginotjem kontaktiral. Mnogi tako sumijo, da se za nenadnim valjenjem krivde na mamila skriva kaj drugega ali pa se nekoga poskuša zaščititi.

Srbski Blic poroča, da je bilo truplo Mateja Periša najdeno v fazi naprednih posmrtnih sprememb. Okoliščine pred njegovim izginotjem, izjave oseb, ki so bile pred izginotjem v njegovi družbi, skupaj z opravljenimi pregledi in obdukcijskimi ugotovitvami ne kažejo, da bi bila njegova smrt povezana s kakršnim koli nasiljem, so sporočili s tožilstva. Obdukcija, ki jo je po naročilu Višjega državnega tožilstva v Beogradu opravila Inštitut za sodno medicino, je namreč ugotovila, da na telesu Periša ni poškodb kosti glave, vratu, trupa ali okončin. Po drugi strani pa je portal Imperijal pred nekaj dnevi poročal, da naj bi bil Periš brez enega stopala, na oblačilih pa so bile vidne sledi krvi. Nenavadno je tudi to, da so rezultati toksikoloških analiz pokazali prisotnost toksičnih koncentracij amfetaminov v krvi in ​​organih, ob prisotnosti etilnega alkohola. V vzorcu las so tudi našli sledi kokaina in benzoilekgonina (metabolit kokaina) – čeprav naj bi bilo te sledi v laseh možno zaznati le 90 dni, Periša pa so našli po 140 dneh. Po nekaterih podatkih naj bi bila zaznava metabolitov kokaina v laseh sicer možna tudi dlje časa, vendar naj bi to veljalo pri rednih uporabnikih.

Imperijal se tudi sprašuje, kako je možno, da je bila njegova zapestna ura v tako dobrem stanju, prav tako mu iz žepa ni padel mobitel – pa čeprav naj bi njegovo truplo plavalo čez predel reke, kjer je potopljena železniška konstrukcija, za katero bi se truplo skoraj zagotovo moralo zatakniti. Če so prej Periševi prijatelji trdili, da se nedovoljenih drog nikakor ni uživalo, pa so se zdaj našli prijatelji, ki trdijo nasprotno. “Matej je bil čudovit fant, vendar je občasno kaj vzel. Vedel sem, da je tiste usodne noči tudi nekaj vzel, saj so tako rekli fantje, ki so bili z njim, a tega nisem želel razglašati,” je sedaj za Blic povedal eden od Periševih prijateljev. Poleg tega je tudi Maja Sopta po poročanju Imperijala povedala, da naj bi policija v kombiju, s katerim je Periševa družba prišla v Beograd, našla sledi spida. Mnogi tako sumijo, da se za potenciranim valjenjem krivde na mamila skriva kaj veliko večjega ali pa se nekoga poskuša zaščititi.

Vir: imperijal.net

Spomnimo, mediji so poročali, da naj bi bila zadnja oseba, s katero je izginuli Periš poskušal vzpostaviti stik, preden je zapustil klub Gotik, Maja Sopta – slednja pa je vnukinja Vica Sopte, ki je bil šef splitske Udbe. Poročali smo že, da je po tem, ko je na silvestrovo v Beogradu izginil 27-letni Splitčan, primer še dolgo vzbujal pozornost javnosti v regiji. Mnogi se tako še danes sprašujejo, zakaj je bilo to izginotje nekaj posebnega, saj na Hrvaškem in v Srbiji vsak dan izgine na desetine ljudi, ki ne pritegnejo medijev in javnosti. Nekateri se tudi sprašujejo, ali morda obstajajo neki višji interesi, zaradi katerih so se določene podrobnosti primera prikrivale ali pa napačno interpretirale. Nekaj dejstev namreč bode v oči – na primer to, da je družbo, v kateri so se gibali Matej Periš in njegovi prijatelji, zaznamovalo že več smrti. Poleg tega je zadnja oseba, s katero je izginuli Periš poskušal vzpostaviti stik, preden je zapustil klub, vnukinja nekdanjega šefa splitske Udbe. Nenazadnje je bilo v njenih izjavah zaznati precej nekonsistentnosti. Omenili pa smo tudi, da je Perišev oče vidni splitski HDZ-jevec, ki se dobro pozna s hrvaškim premierjem. Če pogledamo poznanstva malo širše, pa pridemo celo do Dragana Isajlovića, ki je leta 1988 aretiral Janeza Janšo.

Imperijal omenja tudi strokovni članek, v katerem je opisano, kako dolgo lahko različne droge, kot so marihuana, kokain in MDMA, ostanejo v telesu in v kakšnem časovnem roku jih je mogoče razbrati. Dolžina odkrivanja se seveda močno razlikuje glede na to, ali sledi drog iščemo v urinu, krvi ali laseh. Na primer, marihuana ostane v urinu 7-30 dni, v krvi približno dva tedna, v laseh pa do 90 dni. Kokain naj bi v urinu ostal le tri do štiri dni, v krvi le en do dva, v laseh pa do 90 dni. Po istem viru alkohol iz krvi “izhlapi” v 10-12 urah, iz urina v treh do petih dneh, v laseh pa ostane tudi do 90 dni. Zanimivo je, da najlažje zakrijejo sledi tisti, ki konzumirajo LSD, tega namreč iz urina razberemo le največ tri dni, iz krvi le dve do tri ure, iz las pa do tri dni. Skratka, najdaljši časovni rok, v katerem je možno iz vzorca las zaznati sledi droge, je 90 dni, izjema so resni uporabniki.

So Periša našli brez ene superge ali brez stopala, kot trdijo nekateri? (Vir: informer.rs)

Poleg tega je po poročanju Imperijal strokovnjak razkril, da je Periševa ura znamke Seiko v preveč dobrem stanju, kar kaže na to, da je bil Periš vsaj nekaj časa nekje na suhem, nikakor pa ne v vodi celih pet mesecev. Po mnenju strokovnjaka, ki morala popustiti vsaj tesnila, če ne takoj, pa ob dvigu temperature. Gre za to, da je Nenad Periš, oče umrlega Periša, v intervjuju za Courier povedal, da je dobil Matejevo uro in da ta še vedno deluje. Mimogrede, Perišev oče je tudi povedal, da je za toksikološke rezultate izvedel šele iz medijev, obenem pa ponovno zanikal, da bi lahko šlo za prepovedane droge. Periša prav tako zanima način, na katerega so naredili to analizo, saj je tudi sam kemik – vendar teh pojasnil še ni dobil. Oče sicer sumi, da je njegov sin odgovore na vsa pereča vprašanja odnesel s seboj v grob in verjetno ima prav – sploh če je v interesu nekaterih, da resnica nikoli ne pride na dan.

Sara Kovač