fbpx

Avstrija “zamrznila” schengen, naša vlada pa se še naprej spreneveda

Wener Feymann, avstrijski kancler. Foto: STA

Werner Faymann, avstrijski kancler, je v pogovoru za avstrijski časnik Österreich povedal, da je Avstrija začasno odpravila schenegen, tako da velja na meji z Avstrijo obvezno izkazovanje identitete. V dogovoru z Nemčijo bo poostrila nadzor na meji in zavračala vse migrante, ki nimajo pravice do azila.

Prav tako bo Avstrija zavrnila tiste, ki želijo državo le prečkati, če ne bodo imeli zagotovila Nemčije, da jih bo sprejela. “Če EU ne bo uspelo, da zavaruje svoje zunanje meje, bo pod vprašajem celoten schengen. Takrat bo morala vsaka država nadzorovati svoje nacionalne meje,” je v pogovoru na spletni strani časnika opozoril avstrijski kancler Werner Faymann, povzema STA.

Ob tem je dodal, da je že sedaj v veljavi poostren nadzor nad begunci, ki želijo vstopiti v Avstrijo. “Kdor nima pravice do azila ali pa ne zaprosi za azil, želi pa v Skandinavijo ali drugam, je zavrnjen. V dogovoru z Nemčijo lahko v državo vstopijo tisti, ki imajo pri nas pravico do azila in jih Nemčija ne bo zavrnila,” je opozoril Faymann.

Z vlade sporočajo, da se bodo odzvali, ČE bo Avstrija začela z omejevanjem števila migrantov – a iz podatkov slovenske policije je razvidno, da jih je Avstrija samo letos zavrnila že več kot 1.500.

S sporočilom za javnost so se odzvali s slovenskega Urada Vlade RS za komuniciranje. Sporočili so, da uvajanje avstrijskega poostrenega nadzora na meji ni nov ukrep, ampak velja že dlje časa. V sporočilu so zapisali, da Slovenija aktivno sodeluje pri iskanju rešitev in si še vedno prizadeva za skupen dogovor, vendar bo odločno in dosledno ukrepala, če bodo njeni interesi ali varnost ogroženi oziroma bo prišlo do napovedovanja enostranskih ukrepov.

“Slovenija se bo odzvala in nemudoma ukrepala, če bi Avstrija in Nemčija sprejeli kakršnekoli ukrepe, s katerimi bi začeli z zaostrovanjem in omejevanjem sprejema migrantov,” so poudarili v Ukomu. 

Če Nemčija ne bo več pustila pretoka, bo Avstrija storila povsem enako
“Če Nemčija begunce, ki želijo, recimo, na Švedsko, ne bo več pustila v državo, bomo tudi mi v natančnem dogovoru z Nemčijo storili enako,” je še napovedal predsednik avstrijske vlade. “Storili smo že vse, da tiste, ki pri nas nimajo pravice do azila, v prihodnosti zavrnemo že na meji,” je še dejal Faymann.

V svojih izjavah za javnost glede stališč do migrantske problematike je bil sicer Feymann že nemalokrat zelo jasen: “Nikogar nisem povabil, nikogar ne vabim in tudi vlada ni nikogar povabila.”

Avstrijski kancler ni podal jasnega odgovora, ali obstaja zgornja meja za sprejem beguncev. Pri tem je izpostavil le, da bi lahko ob ustreznih ukrepih prišlo do bistvenega zmanjšanja njihovega števila. Kljub temu pa pri reševanju begunske krize stavi tudi na solidarnost.

Peter Szijjarto. Foto: epa

Peter Szijjarto. Foto: epa

V Budimpešti so se danes ostro odzvali na te Faymannove besede. V sporočilu za javnost je madžarski zunanji minister Peter Szijjarto ocenil, da je “Madžarska /…/ izpolnila vse zahteve za pomoč EU” in da “vse to nima povezave z nezakonitim priseljevanjem”, je dodal vodja madžarske diplomacije. Kljub temu odločitve Madžarske glede ograje na meji s Hrvaško ostajajo enake, nič bolj solidaren ne bo tudi njihov pristop pri sprejemu migrantov.

Avstrijci napovedujejo tudi ljudsko vstajo
Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Hans-Christian Strache je v luči migrantske krize napovedal “ljudsko vstajo proti vladi s ciljem, da vlada odstopi”. Kot je dejal v pogovoru za dunajski časnik, v državi vlada izredno stanje.

“Če bi bil predsednik Avstrije, aktualnega kanclerja Wernerja Faymanna zagotovo ne bi ponovno potrdil na tem položaju, saj je kršil zakone,” je povedal Strache. “V državi imamo izredno stanje, v katerem se je vlada postavila nad zakone,” je zatrdil.

A. D., STA