Profit na prvem mestu! Osebje letalska družbe Ryanair v skafandrih z letala pospremila okuženega s covid-19, nato pa nadaljevali z letom v Piso

foto: twitter

Na letu družbe Ryanair iz Londona v Piso se je pojavil potnik, ki je kršil odločbo karantene in se je vseeno odločil odpotovati. Le nekaj minut pored vzletom so mu sporočili, da je okužen, zato ga je zdravstveno osebje pospremilo v izolacijo. Zaposleni družbe Ryanair so letalo razkužili in let vseeno izvedli. A potniki so bili vseeno zaskrbljeni, saj bi lahko potencialno virus širili po Pisi, ker jim ni nihče odredil karantene. 

Potniki na letalu družbe Ryanair so bili popolnoma šokirani, saj je družba vseeno izvedla polet na katerem je bil potnik, ki je bil okužen s koronavirusom. Zdravniško osebje je oblečeno v skafandre potnika pospremila iz letala v izolacijsko območje.  Eden izmed potnikov Fionn Murphy je za medije poudaril, da bi zaradi dogodka lahko širil virus po Pisi, saj jim po dogodku ni nihče svetoval samoizolacije ali odredil karantene, poroča Daily Mail.

Po navedbah je tako omenjeni potnik kršil odrejeno karanteno in se odločil odpotovati. Potnik je le nekaj minut pred vzletom prejel sporočilo, da je pozitiven na novi koronavirus. Zato ga je zdravstveno osebje pospremilo iz letala, družba Ryanair pa je ler po eni uri in dvajset minut zamude let vseeno izvedla, še pred tem pa je razkužila letalo.

Foto: epa

Po besedah enega izmed potnikov, ki je potoval skupaj s svojo mamo, je omenjeni potnik vse izpostavil nevarnosti. Po navedbah družbe leta ni bilo potrebno preklicati, saj so okuženega in njegovega sopotnika nemudoma pospremili iz letala. “Ker sta ta potnik in njegov spremljevalec v celoti spoštovala zdravstvene predpise družbe Ryanair, sta bila oba na letališču Stansted ves čas v maskah in sta na letalu preživela le deset minut, tveganje za prenos okužbe na druge potnike pa je bilo zelo nizko, saj so ves čas nosili maske,” so obrazložili zakaj so polet vsseno izvedli iz družbe Ryanair.

Britanska vlada je za lažje obvladovanje epidemije uvedla skrbno izdelano shemo zračnih mostov, kjer potniki lahko potujejo med določenimi državamim brez da bi se morali osamiti. Nedavni dogodek, pa bi lahko omenjeno shemo postavil na kocko, britanska Nacionalna zdravstvena služba pa opozarja vse, ki imajo kakršnekoli simptome, da ostanejo doma in se izognejo vsem potovanjem.

V Evropi število okužb ponovno narašča
Evropa nadaljuje z bitko zaradi drugega vala pandemije, saj so v Franciji, Španiji in Italiji zabeležili velik poskok števila okuženih s koronavirusom. Po navedbah so v Franciji zabeležili kar 5429 novih primerov v enem dnevu, kar je največje število po 14. aprilu in tretji največji porast okužb po pričetku pandemije. Španija je zabeležila 7296 novih primerov, kar jo je uvrstilo na višje mesto od ZDA, ki pa je najbolj prizadeta država po številu primerov na milijon prebivalcev, v povprečju enega tedna.

Sara Kovač