fbpx

Programska oprema štetja glasov na volitvah v ZDA ustvarjena v Venezueli po navodilih samodržca Chaveza, ki ni maral porazov!

Foto: epa

Sistemi za glasovanje Dominion, programska oprema Smartmatic in programska oprema, ki se jo uporablja tudi za druge računalniške sisteme glasovanja, ne le za Dominion, so bili ustvarjeni v Venezueli po navodilih Huga Chaveza, da bi si zagotovil zmago na vseh nadaljnjih volitvah po tem, ko se eden izmed ustavnih referendumov ni izšel po njegovih željah. Ena izmed lastnosti te programske opreme je sposobnost sprevračanja glasov. Lahko se nastavi in ​​zažene algoritem, ki je verjetno tekel po vsej državi, da se predsedniku Trumpu vzame določen odstotek glasov in se jih preusmerili k Joeju Bidnu, je pojasnil Jerome Powell. S Powellom se je strinjal tudi Rudy Giuliani, osebni odvetnik Donalda Trumpa, ki je dejal, da je volitve priredila družba v lasti povezanih podjetij Huga Chaveza in Nicolása Madura.

Po predsedniških volitvah v Združenih državah Amerike je prišla na dan kopica nepravilnosti, zlorab in goljufij, ki naj bi se uporabljale z namenom, da bi zmagal Joe Biden in ne Donald Trump. Že med samim štetjem glasov se je dogajalo marsikaj čudnega in čeprav je bilo jasno, da je v prednosti Trump, je na koncu čudežno zmagal Biden. Zmagovalec sicer še ni razglašen, čeprav so mediji okronali Bidna. A ne pozabimo, podobno se je zgodilo tudi z Alom Gorom, kasneje pa je sodišče odločilo, da je zmagal George Bush mlajši. Trump je na Twitterju opozoril: “Dominion je na državni ravni izbrisal 2,7 milijonov glasov za Trumpa. Podatkovna analiza je odkrila, da je 221 tisoč glasov v Pensilvaniji za Trumpa šlo Bidnu. 941 tisoč glasov za Trumpa izbrisanih. V zveznih državah, kjer uporabljajo volilne sisteme Dominion je bilo 435 tisoč glasov za Trumpa prištetih Bidnu.”

Predsednik Ameriške centralne banke Jerome Powell je zatrdil, da je v široko uporabljenih volilnih napravah volilnega tehnološkega podjetja Dominion Voting Systems vključena programska oprema, ustvarjena po navodilih nekdanjega venezuelskega predsednika Huga Chaveza, ki je prirejal lastne volilne rezultate, in da je družba povezana tudi s Clintonovo fundacijo in Sorosom. Preiskovalni novinar za CNN Casey Tolan trdi, da nič od tega ni res in pravi, da Dominion nima nobenih poslovnih vezi z Venezuelo, Clintonovo fundacijo ali Sorosom. Powell in drugi Trumpovi zavezniki so poskušali Dominion, ki prodaja volilno tehnologijo, ki je bila uporabljena v več kot dveh ducatih zveznih držav, povezati z drugo volilno družbo, imenovano Smartmatic. Med volitvami leta 2020 je bila tehnologija Smartmatic uporabljena samo v okrožju Los Angeles in v nobeni od ključnih držav, ki bi odločala o izidu volitev (swing states), je za CNN povedal tiskovni predstavnik podjetja.

Venezuelci se v zgodbi, čeprav naj ne bi imeli nič s tem, vseeno pojavijo
V nadaljevanju Tolan pojasnjuje, da sta Smartmatic na Floridi ustanovila dva Venezuelca in tako venezuelski vladi zagotovila tehnologijo namenjeno volitvam. Powell je na družbenih omrežjih objavil domnevno izjavo neimenovanega venezuelskega uradnika, ki trdi, da je bila programska oprema Smartmatic uporabljena za spreminjanje glasov v državi. Toda te trditve nimajo dokazov in ni razloga, da bi verjeli, da je bila programska oprema podjetja ustvarjena, da Chavez ne bi več izgubil na volitvah, kot je trdil Powell. Težava te trditve je, meni Tolan, da ni dokazov, da so stroji Dominion uporabljali programsko opremo Smartmatic, kot je navedel Powell. S tem tudi ni povezave med Venezuelo in družbo, katere glasovalni stroji so bili dejansko uporabljeni v nihajnih državah, na katere se osredotoča Trump. Tako Dominion kot Smartmatic sta dejala, da sta konkurenčni družbi, brez medsebojnih povezav med podjetji, navaja Tolan.

Pojavi pa se tudi Clintonova fundacija in Soros
Tolan je še skušal pojasniti, da naj bi podjetja povezoval zapleten prenos, leta 2005 je Smartmatic kupil podjetje Sequoia Voting Systems, vendar ga je leta 2007 prodal po vprašanjih članov kongresa glede prevzema podjetja, povezanega z Venezuelo. Tri leta kasneje je Dominion, ki je bil ustanovljen kot kanadsko podjetje, zdaj pa je v večinski lasti Američanov, prevzel Sequoia. Poleg tega je Smartmatic leta 2009 licenciral stroje Dominion za uporabo na Filipinih, vendar se je pogodba končala s sodno tožbo, je zapisal Dominion. Niti Dominion niti Smartmatic nimata poslovnih povezav z Clintonoma ali Sorosom, glavnim demokratskim donatorjem. Dominion se je sicer strinjal, da bo svojo tehnologijo podaril “nastajajočim demokracijam” v okviru programa, ki ga je leta 2014 vodila Clintonova fundacija, a je Dominion v svoji izjavi dejal, da s fundacijo nima nikakršnih lastniških odnosov. In medtem ko je predsednik uprave matične družbe Smartmatic tudi v upravnem odboru fundacije, ki jo vodi Soros, Open Society Foundations, sam Soros ne sodeluje v nobeni družbi, zaključuje svojo raziskavo Tolan. Zanimivo, zdi se, da Tolan še samemu sebi ne verjame, saj si njegove trditve nasprotujejo praktično že v istem stavku.

Sara Bertoncelj