fbpx

Prostitucija na elitnem zagrebškem naslovu: Nočne dame ponujale svoje usluge v sobah državnega stanovanja na Trgu bana Josipa Jelačića 1?

Foto: iStock

V samem centru hrvaške prestolnice, na Trgu bana Jelačića 1, se je v državnem stanovanju, ki je bilo dolga leta v nezakoniti rabi, odvijala prostitucija. Predstavniki zdaj že razpadle izvenparlamentarne Hrvaške demokratične republikanske stranke (HDRS), ki naj bi uporabljala omenjene prostore, trdijo, da sami niso nikoli uporabljali stanovanja.

V najstrožjem centru Zagreba, na samem Trgu bana Jelačića 1, v stavbi, ki je v državni lasti, naj bi po pisanju Jutarnjega več let delovala javna hiša. Uslužbenci ministrstva za državno imetje so v sredo vdrli v državno stanovanje na Trgu bana Jelačića 1. Domnevali so, da v njem nekdo prebiva na črno.

A resnica je bila še toliko bolj šokantna, saj so ugotovili, da se je v stanovanju odvijala prostitucija. Uslužbenci omenjenega ministrstva so našli intimno žensko spodnje perilo, različne alkoholne pijače, cigarete ter razne spolne igračke. Stanovanje je trenutno zapečateno.

Država proti nezakoniti rabi državnega imetja z novim zakonom
Minister Goran Marić je ob razkritju sporočil, da ga najdbe niti ne presenečajo, ker se s podobnimi primeri srečujejo vsak dan. “Zaradi dolgoletne slabe prakse je samo na tem naslovu še nekaj poslovnih prostorov in stanovanj, za katere se že leta ne ve, kdo jih uporablja,” je povedal minister za državno imetje in opozoril, da novi zakon o zakupu in kupoprodaji poslovnih prostorov ostaja najmočnejše orodje v boju proti slabemu gospodarjenju z državnim imetjem.

Hrvaški minister državnega imetja Goran Marić (Vir: Twitter)

Prostore, kjer se je odvijala prostitucija, naj bi po trditvah enega od stanovalcev v zgradbi uporabljala tudi zdaj že razpadla HDRS, a njeni ustanovitelji zanikajo take trditve. Ustanovitelj HDRS Nikola Štedul, ki je preživel Udbin atentat, je povedal, da je bil edini prostor, ki ga je najel za potrebe stranke, na Gundulićevi ulici.

Vsi zanikajo povezanost s stanovanjem
Stanovalec je ob tem povedal, da so v državno stanovanje pred leti vdrli moški, ki so se predstavili kot člani Združenja posebnih enot. Ko je od njih zahteval nalog, so se začeli izgovarjati na avtoriteto. Takrat je stanovalec o vlomu obvestil pristojen državni urad, kjer pa so mu enostavno odgovorili, da če ga moti hrup, naj to prijavi policiji. Sledila pa so leta prostitucije v državnem stanovanju. Ustanovitelj Združenja posebnih enot Ante Budimir je zanikal kakršnokoli povezavo svojega združenja s stanovanjem, kjer se je odvijala prostitucija.

V zadnjih desetletjih naj bi Hrvaška zaradi nezakonite rabe državnih poslovnih prostorov in neurejenih zemljiških knjig izgubila več kot 135 milijonov evrov. Na ministrstvu za državno imetje ostajajo optimistični, saj naj bi, odkar je minister Marić predstavil novi zakon, država z oddajo stanovanj v najem na leto zaslužila več kot 13,5 milijona evrov.

Ivan Šokić