fbpx

“Protesti” v Hamburgu – v praksi oboroženi ropi trgovin in uničevanje zasebne lastnine s strani levičarskih ekstremistov

Foto: epa

Tokratni vrh G20 v Hamburgu so vsekakor najbolj zaznamovali ekstremno nasilni nemiri, ki so se sprevrgli v večdnevne oborožene rope in uničevanje težko prigarane zasebne lastnine. Razgrajanje, ki je presenetilo celo organizatorje vrha, je v soboto pritegnilo več kot 50,000 levičarskih ekstremistov, ki so demonstracije z naslovom “G20 ni dobrodošel” izkoristili za brezvestno uničevanje vsega, kar ni njihovo. 120 posameznikov se je z drogi za zastavo spravilo celo na policijo, ki je morala z namenom vzpostavitve reda uporabiti pendreke, solzivec in vodni top. 

Končnega “protesta”, ki so ga skrajneži dodatno organizirali na Millerntorplatzu z namenom, da bi zaznamovali konec dvodnevnega vrhovnega srečanja, se je udeležilo še novih 4.000 nasilnežev, ki so s svojim nasilnim divjanjem poškodovali štiri policiste. Nasilni nemiri so se sicer v najbolj agresivni obliki razvneli v četrtek in petek, ko so anarhisti po svoje izvedli protest, poimenovan “Dobrodošli v peklu”. Prizori s kupi razbitin, zažganih barikad, uničenih in izropanih trgovin so v Hamburgu dali vtis, kot da se je mesto prelevilo v pravo bojišče.

Foto: epa

Poškodovanih vsaj 213 policistov
Vodja gibanja Andreas Blechschmidt, ki je odgovoren za organizacijo protesta, je izjavil, da je divjanje, v katerega so se v četrtek prelevili protesti, prestopilo rdečo črto. Po navedbah policije je bilo v konstantnih četrtkovih neredih poškodovanih vsaj 213 policistov, končna številka aretiranih nasilnežev pa bo znana ob koncu današnjega dneva.

Foto: epa

Do sedaj je znano, da je bilo izdanih 23 nalogov za prijetje, DW pa poroča, da bo okrog 41 levičarskih aktivistov ostalo v policijskem pridržanju za daljše časovno obdobje, medtem ko jih bo 118 pridržanih za krajše obdobje. Reuters medtem poroča, da je bilo v zadnjih nekaj dneh aretiranih 143 ljudi, 122 pa jih je bilo pridržanih v priporu.

Skrajneži so se pripravljali kar leto in pol
Nemški minister za notranje zadeve je po navedbah Russia Today povedal, da je znano, da so se antiglobalizacijski protestniki na svoje nasilno divjanje vztrajno pripravljali kar leto in pol. “Varnostne sile so to vedele,” je povedal v Dresdnu in skritiziral hamburške lokalne oblasti, ki so delno dovolile postavitev protestnih kampov, kjer je prišlo do strateških priprav na nasilno divjanje. Župan Hamburga Olaf Scholz pa se je na očitke odzval z besedami, da upa, da se bodo pridžani kršitelji soočili z zelo visokimi kaznimi.

N. Ž.