fbpx

Protisemitski barbari uničili 40 judovskih nagrobnih spomenikov iz 18. stoletja

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Judovska skupnost v Franciji je izrazila ogorčenje zaradi uničenja 40 nagrobnih spomenikov judovskega pokopališča v Thionvillu. Gre za isto pokopališče, ki je bilo tarča antisemitske skrunitve že leta 2014. 
Predsednik sveta francoskih Judov je po barbarskem dogodku dejal, da so francoski judi globoko razžaloščeni in jezni. šlo je namreč za uničenje manjšega judovskega pokopališča s samo 50 grobovi, ki leži zunaj mesta Thionville, okoli 350 kilometrov vzhodno od Pariza. Vandali so prevrnili in razbili približno 40 nagrobnih spomenikov iz 18. stoletja.

Antisemitizem postaja vse bolj izrazit globalen pojav
Barbarski uničevalci na kraju zločina niso pustili nobenih antisemitskih znakov, dogodek pa že preiskujejo oblasti. Dogodek je komentiral tudi župan Thionvilla Pierre Cunny, ki je v svoji izjavi dejal, da v času, ko so ogrožene vrednote republike, ne sme biti prostora za nestrpnost in vandalizem, poroča RT.

Prav to judovsko pokopališče je bilo vandalizirano že leta 2014, pri tem pa so prijeli tri mlade moške. Prav tako je ta teden prišlo še do enega napada na judovsko skupnost v Grčiji, kjer so nepridipravi povsem uničili spomenik 1484 Judom iz mesta Kavala, ki so v času 2. svetovne vojne umrli v nacističnih koncentracijskih taboriščih.

M. P.