Prva smrtna žrtev v migrantskih izgredih v Franciji

Pokojni gasilec Dorian Damelincourt. Vir: Twitter

V Franciji je prišlo, zaradi posledic protestnega nasilja, do prvih smrtnih žrtev. Med gašenjem požara, ki so ga povzročili izgredniki, je umrl mlad francoski gasilec Dorian Damelincourt. Sodeloval je pri gašenju požara avtomobilov v podzemnem parkirišču v predmestju francoske prestolnice Saint-Denis. Na njegovo tragično smrt so se že odzvali v samem vrhu države. 

Poveljnik francoske vojske, general Thierry Burkhard, je danes zjutraj na Twitterju zapisal: “Vojska izkazuje spoštovanje popolni predanosti poveljnika desetnika Doriana Damelincourta, ki je sinoči umrl v požaru. Pridružujem se bolečini njegovih bratov gasilcev. Poklanjam se bolečini njegove družine”.

Notranji minister Gérald Darmanin se je prav tako poklonil in dodal, da je “desetnik-vodja pariške gasilske brigade umrl kljub zelo hitri oskrbi njegovih soigralcev”. Namestnik francoskega ministra za promet Clément Beaune je zapisal: “Izražam svoje sožalje sorodnikom in kolegom poveljnika pariške gasilske brigade, ki je umrl med gašenjem požara v Seine-Saint-Denisu.”

“Moje misli so namenjene javnim uradnikom, ki so dan in noč mobilizirani za vrnitev miru,” je še dodal, poroča ITV.

Zagorelo iz “neznanih razlogov”
24-letnik je sicer sodeloval pri gašenju požara, v katerem je zagorelo več različnih vozil v podzemnem voznem parku v Saint-Denis. Parkirišče je bilo locirano pod štirinadstropno stavbo. Medtem ko policisti trdijo, da je zagorelo iz “neznanih razlogov”, pa je znan razlog smrti mladega gasilca. Damelincourt je med gašenjem požara doživel srčni zastoj.

Tiskovni predstavnik pariške gasilske brigade je za BBC komentiral, da na tej točki ni “formalne povezave” z izgredi v državi, policija pa trdi, da vzrok požara še vedno preiskuje. Brigada je v znak žalovanja za izgubljenim kolegom na svojem Facebook profilu objavila sliko črnine.

Visoka škoda na lastnini
Kljub temu, da mednarodni mediji poročajo o umirjanju nasilja, pa je bila škoda, ki so jo sinoči povzročili izgredniki še vedno visoka. Po podatkih francoskega notranjega ministrstva je bilo opravljenih 157 aretacij. Za primerjavo, na višku nasilja, 30. junija, je bilo opravljenih 3,880 aretacij. Sicer so bile ponoči napadeni dve policijski postaji. Zagorelo je 297 vozil in 34 stavb.

Po vsej državi je v krotenju nasilja sodelovalo 45 tisoč policistov.

Gal Kovač