Psihoanaliza duševnega zdravja Merklove: Psihološki zlom je neizbežen

Angela Merkel (Foto: epa)

Pri vprašanju reševanja begunske krize nastaja okrog nemške kanclerke vse večja praznina: Angela Merkel je v svoji lastni stranki in tudi v EU čedalje bolj osamljena. Znani psihoanalitik Hans-Joachim Maaz izraža dvome o kanclerkinem občutku za realnost. Njegova analiza duševnega stanja Merklove kaže, da je “psihološki zlom neizbežen”

Slavni psihoanalitik Maaz meni, da je narcisizem nemške kanclerke nevaren, njena ravnanja v zvezi z migrantsko krizo pa označuje kot “nerazumna”. Meni, da njeno trmasto vztrajanje predstavlja nevarnost za Nemčijo, saj je Merklova prepričana, da je najmočnejša ženska na svetu.

Volivci ji ne zaupajo več, politiki njene stranke jo javno blamirajo. Ona pa nič …
Ob koncu januarja 2016 je vsem jasno, da je Angela Merkel pod vse večjim pritiskom. Po nedavnih dogodkih v Kölnu ji njeni volivci vse bolj množično odrekajo podporo – razpoloženje v zvezi z begunskim vprašanjem pa se poslabšuje v celotni Nemčiji. Politiki njene lastne stranke kanclerko med tem javno blamirajo, ne da bi morali računati na posledice.

“Zakaj še vedno ravna enako kot doslej? Nekateri jezni državljani že dvomijo o duševnem zdravju predsednice vlade. Ali pretiravajo?” sta novinarja v intervjuju za Huffington Post vprašala znanega nemškega psihoanalitika Hans-Joachima Maaza.

Merklova izgubila stik z realnostjo, njen psihološki zlom je neizbežen
“Sedanje nerazumno in neprepričljivo ravnanje Merklove zbuja strah, da je izgubila stik z realnostjo”, je nemško kanclerko ostro obsodil psihoanalitik. Maaz ugotavlja, da gre pri Merklovi za “temeljni problem narcisizma”, saj ima “umetno napihnjeno samopodobo.” Strokovnjak meni, da se je Merklove treba bati, saj “sama zase verjame, da je najmočnejša ženska na svetu.

Hans-Joachim Maaz. Foto: hans-joachim-maaz-stiftung.org

Hans-Joachim Maaz. Foto: hans-joachim-maaz-stiftung.org

Hans-Joachim Maaz je avtor uspešnic, pred upokojitvijo pa je bil vodja Psihoterapevtske in psihosomatske klinike, ki deluje v okviru Evangeličanske diakonske socialne ustanove v mestu Halle.

Po vsej Nemčiji pa je postal znan leta 1990 z izdelanim psihološkim profilom vzhodnih Nemcev.

Maaz je prepričan, da kanclerka v resnici nima prave vodstvene moči. Pri Merklovi vidi “pomanjkanje samozavesti, občutek manjvrednosti in negotovost”. Po njegovih besedah predstavlja kanclerkino ravnanje nevarnost za Nemčijo, ker njeno “trmasto vztrajanje” vodi do razdora v družbi. Strokovnjak izraža bojazen tudi glede njenega duševnega stanja: “V trenutni situaciji se je namreč bati, da je psihološki ali psihosomatski zlom neizbežen.”

M. K., A. D.