fbpx

Puške, namenjene Sloveniji, končale v rokah pariških teroristov

Foto: iStock

Več avtomatskih pušk kalašnikov, ki so jih islamski skrajneži uporabili v krvavih napadih v Parizu 13. novembra, so proizvedli v orožarski tovarni Zastava v srbskem Kragujevcu še pred razpadom Jugoslavije. Kot je razkril direktor tega podjetja Milojko Brzaković, so bile puške del pošiljke, katere del so med drugim dostavili tudi v Slovenijo.

Brzaković je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal, da jim je srbsko notranje ministrstvo dva dni po napadih poslalo serijske številke orožja, najdenega na prizorišču napadov v Parizu, ki so terjali 130 življenj. Kot so nato ugotovili, je šlo za sedem ali osem pušk jugoslovanskega tipa kalašnikovk, ki so jih proizvedli v letih 1987 in 1988.

Puške za Slovenijo
Direktor orožarske tovarne Zastava je ob tem pojasnil, da so bile te puške del pošiljke, ki so jo dobavili vojaškim skladiščem v Sloveniji, Bosni in Hercegovini ter Makedoniji, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Po razpadu Jugoslavije pa so lahko te države orožje prodale naprej, je dodal Brzaković.

Tovarna v Kragujevcu je orožje pred razpadom Jugoslavije proizvajala za jugoslovansko vojsko in policijo, izvažala pa ga je tudi v takratne zaveznice Jugoslavije v Afriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu.

Brzaković je poudaril, da je po razpadu Jugoslavije orožje iz vojaških skladišč lahko romalo tudi v tujino. Sedaj Zastava brez dovoljenja srbske države v tujino ne more prodati nobenega kosa orožja.

U. U., STA