fbpx

Putin bo izgnal 755 ameriških diplomatov

Foto: epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je v včerajšnjem intervjuju za rusko televizijo Russia 1 napovedal odhod 755 ameriških diplomatov in članov osebja iz Rusije. Zahteva prihaja kot odgovor na nove ameriške sankcije proti Rusiji, ki jih je prejšnji teden potrdil ameriški kongres. Od prvega septembra dalje bo tako v največji državi na svetu delovalo le še 455 ameriških diplomatov. S tem naj bi Putin uskladil število ameriških diplomatov v Rusiji s številom ruskega diplomatskega osebja v ZDA. 

“Ameriška stran je naredila potezo, ki, moram poudariti, ni bila z ničemer izzvana, a bo poslabšala rusko-ameriške odnose. Vključuje nezakonite omejitve, poskuse vplivati na druge države, vključno z našimi zavezniki, ki želijo razvijati in ohraniti odnose z Rusijo,” je Putin komentiral nove sankcije. Da bo morala uradna Moskva na novo potezo ZDA odgovoriti, je nakazal že prejšnji teden, ko je odločitev ameriškega kongresa označil za ‘predrzno’ in dodal, da “tovrstna praksa ni sprejemljiva – uničuje mednarodne odnose in mednarodno pravo”. Omenjene sankcije mora sicer podpisati še ameriški predsednik Donald Trump. 

Dodatne sankcije je Amerika sprejela zaradi domnevnega ruskega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve leta 2016 in hekerskih napadov v strežnike Demokratske stranke, zaradi česar je nekdanji predsednik Barack Obama že decembra lani izgnal iz države 35 ruskih diplomatov in zaprl njihovi predstavništvi v New Yorku in Marylandu, ki jih naj bi Rusi uporabljal kot središče za obveščevalne dejavnosti. V odgovor je Putin člane ameriškega diplomatskega osebja povabil na novoletno zabavo v Kremelj. V povezavi z vmešavanjem poteka več preiskav, med drugim naj bi zadevo preiskovala tudi odbor ameriškega kongresa in FBI.

O izboljšanju čedalje slabših odnosov med dvema svetovnima velesilama pa je ruski predsednik dejal, da izboljšanja v kratkem ni možno pričakovati. “Dovolj dolgo smo čakali in upali, da se bo položaj morda izboljšal. Vendar se zdi, da četudi se položaj spreminja, do tega ne bo prišlo kaj kmalu,” je dejal.

A hkrati je poudaril, da državi sodelujeta na mnogih področjih, kot je omejitev orožja za množično uničenje, boj s terorizmom in rešitev sirskega konflikta, ki ni samo v interesu ZDA in Rusije, temveč tudi drugih držav.

Foto: epa

V uradnem Washingtonu so se na novico o zmanjšanju osebja odzvali z obžalovanjem, State Department pa je dejanje označil za “obžalovanja vredno dejanje, ki ni bilo izzvano”.

U. V.