fbpx

Putin jih zastruplja kot podgane: V bolnico pripeljali vodjo opozicije Alekseja Navalnega

Vodja ruske opozicije Aleksej Navalni. (Foto: epa)

Vodjo ruske opozicije Alekseja Navalnega so med prestajanjem 30-dnevne zaporne kazni v nedeljo prepeljali v bolnišnico zaradi alergijske reakcije. Njegova dolgoletna zdravnica je sicer prepričana, da je bil znani kritik ruskega predsednika Vladimirja Putina izpostavljen strupenim kemikalijam.

Navalnega so prejšnji teden obsodili na 30 dni zapora po protestih 20. julija, na katerih se je zbralo več kot 20 tisoč ljudi. V nedeljo pa so ga iz zapora prepeljali v bolnišnico zaradi hudo otečenega obraza in rdečine na koži. Njegova tiskovna predstavnica Kira Jarmiš je sporočila, da ni znano, kaj je povzročilo alergijsko reakcijo, ter dodala, da Navalni doslej ni imel težav z alergijami.

Ima vse znake zastrupitve
Njegova odvetnica Olga Mihajlova je izpostavila, da je 43-letni aktivist v zaporu dobival enako hrano in pijačo kot ostali zaporniki, med katerimi nihče nima zdravstvenih težav. “Domnevam, da je vzrok ‘bolezni’ Alekseja Navalnega neznan strup,” pa je danes na Facebooku zapisala njegova zdravnica Anastazija Vasiljeva. Sporočila je še, da je skupaj s kolegom, ki je tudi aktivistov zdravnik, hotela obiskati Navalnega v bolnišnici v Moskvi, kjer se zdravi, a ji niso dovolili, da bi ga pregledala, iz sobe so jo poslali kmalu zatem, ko je vstopila vanjo.

Po navedbah Vasiljeve, okulistke, ki je Navalnega zdravila po napadu s kemikalijami leta 2017, glede na simptome domneva, da ima aktivist hudo vnetje roženice ter veznice. Imel naj bi tudi dermatitis in poškodbe kože. “Trenutno se zelo bojim za njegovo desno oko, ki smo ga komaj rešili,” je še zapisala. Po poročanju nemškega Deutsche Welle primer spominja na domnevno zastrupitev aktivista Pussy Riot Pjotra Verzilova. 31-letnika, ki ima kanadsko in rusko državljanstvo, so septembra lani prepeljali v bolnišnico v Moskvi, potem ko je začasno izgubil vid in ni mogel govoriti. Po zdravljenju v Nemčiji in pestmesečni rehabilitaciji v Izraelu se je letos vrnil v Rusijo, poroča STA.

V nadaljevanju objavljamo številne ruske oporečnike, ki so umrli zaradi nasprotovanja Putinovemu režimu:

Umorjeni opozicijski politik Boris Nemcov (Foto: epa)

Umorjena ruska novinarka in oporečnica Anna Politkovskaja. (Foto: epa)

Ruski izgnanec Nikolaj Gluškov.

Aleksander Litvinenko

Ruski oligarh Boris Berezovski. (Foto: epa)

Ruskega politika Sergeja Jušenkova so umorili še isti dan, ko je ustanovil politično stranko Liberalna Rusija. (Foto: epa)

Urednik ruske verzije revije Forbes Pavel Klebnikov je razgaljal bogatenje ruske elite. (Foto epa)

Peter Truden