fbpx

Putin priznal, da je njegova država v težavah

Ruski predsednik Vladimir Putin (foto: EPA)

Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek po poročanju Business Insiderja priznal, da so zahodne sankcije že začele vznemirjati rusko energetsko industrijo, in opozoril, da bi nadaljnja globalna motnja v naftnem sektorju v državi lahko imela “izjemno boleče” posledice za tiste, ki želijo ovirati rusko gospodarstvo.

Putin je po poročanju medijev ta komentar podal v četrtek med vladnim videosestankom iz svojega doma blizu Moskve. Predsednik je dejal, da banke iz “neprijateljskih držav” obremenjujejo ruski izvoz energije z odlašanjem prenosa plačil.

Do predsednikovega priznanja je prišlo v času, ko mnogi največji ruski odjemalci energije v Evropski uniji razmišljajo o prepovedi ruske dobave nafte in plina, da bi kaznovali Rusijo za njeno vojno v Ukrajini. Ogromen trgovinski blok se je doslej upiral tej potezi zaradi velikih stroškov za številne evropske države, vendar je uradnikom vse bolj neprijetno, da še naprej financirajo Moskvo med vojno v Ukrajini.

Medtem ko EU še ni uvedla popolne prepovedi, so bila posamezna financiranja in tehnologija v sektorju že tarča sankcij, nekateri trgovinski partnerji pa se popolnoma izogibajo ruskim energentom. Tako ZDA kot Kanada sta prepovedali uvoz ruske nafte in plina, kar je povzročilo osupljive cene plina. Toda ob poskusih Zahoda, da bi ta zmanjšal odvisnost od ruskih virov energije, je Putin opozoril, da bodo tisti, ki želijo izključiti ruske dobavitelje, soočeni s posledicami. Predsednik je v četrtek poudaril, da na svetovnem trgu primanjkuje zemeljskega plina, in napovedal, da če bo Evropa v drugih državah iskala uvoz energentov, se bo to občutilo na standardu ljudi. “V Evropi ni razumne alternative ruskemu plinu,” je dejal po poročanju The New York Timesa.

Preusmeritev na azijski trg bo dolgotrajna
Po poročanju The Wall Street Journala se z rusko nafto že trguje z velikim popustom na svetovnem trgu, saj je strmi upad povpraševanja povzročil upad proizvodnje surove nafte, kar vpliva na celotno rusko verigo oskrbe z energijo. Prodaja plina in nafte je leta 2021 predstavljala 45 odstotkov ruskega zveznega proračuna, poroča medij, ekonomisti pa opozarjajo, da so brezposelnost, inflacija in recesija nekaj, kar čaka Rusijo v bližnji prihodnosti.

Putin je v četrtek dejal, da mora Rusija nadomestiti sankcionirano opremo z nadomestki in preusmeriti prodajo plina z evropskih kupcev na azijski trg. Toda to bi lahko trajalo leta zaradi nerazvitih ladijskih omrežij in cevovodov, poroča The Wall Street Journal.

Čeprav je Putin priznal težave, naj bi Rusija po ocenah finančnega ministrstva aprila zbrala približno 9,6 milijarde dolarjev od prodaje energentov. Tudi sredi sankcij ima Rusija dovolj strank, da ohrani sektor. Indija je po poročanju Reutersa od začetka vojne kupila najmanj 13 milijonov sodčkov ruske nafte, kupec pa ostaja tudi Kitajska.

Sara Kovač