fbpx

Putinovo superjahto so predčasno odpeljali iz nemške ladjedelnice zaradi strahu pred zasegom!

Putinova superjahta Graceful (Foto: YouTube)

V nedeljo so prišle v javnost fotografije 82 metrov dolge luksuzne superjahte Graceful v lasti ruskega voditelja Vladimirja Putina, ki je bila zasidrana ob nemški vojni ladji Emden. Luksuzna jahta Graceful je bila od septembra lani v prenovi v ladjedelnici Blohm + Voss, kjer so namestili dva nova velika balkona, očistili njen trup in popravili motorje. Zasebna jahta pa je po objavljenih slikah izplula iz hamburške ladjedelnice v Rusijo, kar je spodbudilo ugibanja, da so se poskušali izogniti zasegu jahte zaradi možnih sankcij po morebitni ruski invaziji na Ukrajino, poroča Morski.hr. Putin sicer poseduje kar 20 vil in štiri superjahte, njegovo premoženje pa ocenjujejo med 70 in 200 milijardami dolarjev. Ruski predsednik sicer letno zasluži manj kot 150 tisoč dolarjev.

Putinova jahta je bila zasnovana leta 2005 v Severodvinsku v Rusiji. Prvotno je bila dolga 71 metrov in je nosila ime “Baltic”, leta 2010 pa je bilo sklenjeno, da se izdelan trup plovila prepelje v Nemčijo, kjer naj bi jo dokončali. Vendar se je zaradi slabih vremenskih razmer trup ladje med vleko odlomil od vlačilca in se močno poškodoval na skalah ob severni obali Norveške. Poškodovan trup jahte je bil naložen na barko in dostavljen v Hamburg, v ladjedelnico Blohm + Voss.

Tam pa so ugotovili, da je škoda prevelika, zato je bilo nadaljevanje gradnje Putinovega luksuznega plovila skoraj opuščeno. Po vrsti posvetovanj pa so se Nemci lotili dela, tako da so jahto tako rekoč obnovili in jo povečali za več kot deset metrov. Štiri leta pozneje je Putin dobil popolnoma prenovljeno jahto z novim imenom – “Graceful” (graciozna), katere popravilo je stalo neverjetnih 87 milijonov evrov.

Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko (Foto: Zajem zaslona Youtube)

Nemški časnik Kieler Nachrichten je v nedeljo objavil fotografijo 82 metrov dolge luksuzne jahte, zasidrane ob nemški vojni ladji Emden. Jahta je medtem odplula na Baltik proti Rusiji, saj naj bi se zbali možnih sankcij v primeru, da bi Rusija napadla Ukrajino. Luksuzna jahta Graceful je bila od septembra lani v prenovi v ladjedelnici Blohm + Voss, kjer so namestili dva nova velika balkona, očistili njen trup in popravili motorje. Vodstvo ladjedelnice v Hamburgu za zdaj nima komentarja o podrobnostih popravila.

Putin se boji zaplembe premoženja
Lani je Putin na svoji jahti gostil samooklicanega beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka. Ruski voditelj pa se očitno po izjavah britanske zunanje ministrice Liz Truss, boji zaplembe dragega premoženja. Večkrat je izjavila, da bo Velika Britanija v primeru obsežne ruske invazije na ozemlje Ukrajine uvedla obsežne sankcije, ki bodo prizadele lastnino celotne elite Putinovega režima v Rusiji.

Sara Rančigaj