fbpx

Putin pripravljen na dialog s Trumpom – verjame, da bosta našla skupne rešitve

Foto: epa, fotografija je simbolična

“Rusija je pripravljena obnoviti svoje odnose z ZDA!” je naznanil Vladimir Putin, ko je izvedel, da je republikanski kandidat izvoljen za novega predsednika ZDA. Obenem v Rusiji menijo, da Hillary Clinton ne bi pripomogla k izboljšanju odnosov, ki so se sicer zaostrili že pred ukrajinsko krizo. 

Ob zmagi Donalda Trumpa na zadnjih predsedniških volitvah v ZDA je Vladimir Putin že naznanil, da je Rusija pripravljena obnoviti svoje skrhane odnose z ZDA, kar je ruski predsednik zapisal tudi v svojem pismu novoizvoljenemu republikanskemu favoritu. Ob tem pa Putin upa predvsem na rešitev nekaterih perečih zadev, ki se nanašajo na varnostna vprašanja v svetu. Clintonova po mnenju ruske strani ne bi pripomogla k izboljšanju zaostrenih odnosov med stranema, ki so pričeli slabeti še pred pričetkom krize v Ukrajini, navaja RT.

Odnosi med Moskvo in Washingtonom so pod Trumpom lahko boljši
Poleg tega je ruski predsednik izrazil prepričanje, da se konstruktivni dialog med Moskvo in ameriško prestolnico, ki je osnovan na enakosti ter medsebojnem spoštovanju obeh strani, lahko odrazi kot podpora ljudi obeh omenjenih držav, pa tudi celotnega sveta. V Rusiji ob dogodku še poudarjajo, da trenutni odnosi med stranema niso najbolj prijateljski, z novim predsednikom pa bi se to lahko spremenilo. Obenem ruska stran navaja, da si bo tudi njihov parlament prizadeval za izboljšanje klavrne situacije na tem področju.

Clintonova Putina zelo rada črnila pred očmi javnosti
Znano je, da je demokratska kandidatka ruskega predsednika “na vse kriplje” poskušala oblatiti pred očmi javnosti, kar pa ji ni pomagalo do zmage, marveč je s svojim neustreznim ravnanjem sprožila ravno obraten učinek, saj je s podporo konflikta med državama zgolj ustvarjala atmosfero strahu. Pravzaprav so odnosi med državama tudi zaradi tovrstnih negativnih stališč do Rusije dosegali dno vse od hladne vojne naprej. Putin je v preteklosti sicer že poudaril, da zaostrovanje odnosov med Rusijo in ZDA ni bila njihova izbira.

Foto: epa, fotografija je simbolična

Foto: EPA, fotografija je simbolična

Enakopravnost in dialog sta ključna za boljše odnose med državama  
Po mnenju ruske strani bi se za izboljšanje medsebojnih odnosov ZDA morale pričeti obnašati kot enakovreden partner, ki spoštuje največjo državo sveta, še zlasti pa njene interese, ne pa da želi predvsem ukazovati in vsiljevati svoje zahteve. Ruska stran ob tem zatrjuje, da je predpogoj za boljše odnose to, da bodo ZDA glede interesov mednarodnega pomena upoštevale ruske predloge, saj nobena država na svetu ne more več delovati zgolj v lastni režiji, ko gre za vprašanja globalnega pomena. Odnosi med državama so se sicer pričeli zaostrovati že pred začetkom ukrajinske krize.

Ukrajinska kriza in gospodarske sankcije – je Slovenija glede tega preveč proruska? 
Odnosi med ZDA in Rusijo so se poslabšali še zlasti v času ukrajinske krize in posledično uvedbe gospodarskih sankcij za Rusijo s strani nekaterih evropskih držav. Znano je, da je Slovenija enotno evropsko pozicijo do Rusije prekršila, ko je Putina ob okrogli, 100. obletnici Ruske kapelice pod prelazom Vršič povabila v naše kraje ter tako požela neodobravanje nekaterih zahodnih držav. Ob izvolitvi novega ameriškega predsednika pa bi se lahko odnosi med Zahodom in Rusijo spremenili. Se bo Putinu tokrat uspelo izogniti sankcijam?

Domen Mezeg