fbpx

Quo vadis Makedonija? V Makedoniji nič novega, le veliko slabega, starega in nedopustnega!

Tehnična vlada pod vodstvom leve SDSM ni kos situaciji. (Foto: Twitter)

Kaj se pravzaprav dogaja v Makedoniji, ki za enkrat sliši na ime Severna? Vsaj tisti del politični javnosti, ki si ga je pridelala, vlaga vse napore, da se udomači in da je sprejeto. Pa ne bo šlo ne zlahka in ne zlepa, celo težko ali pretežko, celo nemogoče. V tem primeru lahko govorimo o eksperimentalni deželi kar država je, pa ne ve kakšna in v kakšni obliki bo z imenom in jezikom ter zgodovino zaključila to burno obdobje v katerem se trenutno nahaja.

V teh okoliščinah je Makedonijo prizadela epidemija pandemičnih razsežnosti. Prizadela je vse okoli, tudi njo, Makedonijo. Večji del držav, od tistih najbolj prizadetih do tistih malo manj, se je bolj ali manj zelo uspešno, dokaj uspešno ali uspešno soočil z boleznijo in obranil zdravje svojih državljank in državljanov. Le Makedonija je padla na izpitu. Iz pragmatizma so se dobrikali enim, malo manj pa drugim, eni in drugi so iz jeze ali domišljavosti, da je vsega konec, naenkrat pozabili na vse okoli sebe, se preveč sprostili in kmalu “nagrado” dobili. Najprej preplah, potem strah in jeza. Covid-19 je priletel iz vseh vogalov na geografski potezi od Kumanovega, Skopja skoraj do Ohrida pa še malo proti vzhodu do Štipa … in strah pred koronavirusom je spet dobil velike oči.

Nastala je panika med ljudmi, zato so proti koncu prejšnjega tedna neobveščeni in prestrašeni državljani brezglavo kupovali po trgovinah in tržnicah po mestih in krajih kjer je bilo naenkrat spet veliko okuženih. Glavno mesto Skopje je “pokasiralo” skoraj 70 odstotkov na novo pozitivnih na covid-19. Nepregledne kolone odhajajočih v “čiste” kraje in predele so spravile v nevarnost  tudi preostalo Makedonijo. Tisti, ki so ostali pa so iskali grešnike med vidnejšimi politiki ali nasprotniki, “grešnike”, ki so se slučajno ustavili na kavi ali na kozarčku osvežilne pijače.

COVID 19, ja ali ne, pomoč ja ali ne, dopusti v tujini ja ali ne?
Koronavirus je še kako prisoten, četudi so omilili ukrepe za njegovo. Omilitev je skoraj tri četrtine državljanov dojelo kot opustitev. Napaka, ob nejasnih napotkih zdravstvenih in siceršnjih oblasti v Makedoniji, je naredila svoje. Ramazan in iftarji ( skupinski zajtrki pred izhodom sonca) kasneje tudi sam zaključek posta oziroma Bajram, nekateri pravoslavni prazniki, začetek bogoslužij in nespoštovanje osnovne socialne razdalje so problemu, ki sliši na ime novi covid-19, nadeli zobe. Pa ne samo zobe, začele so se kazati tudi številke na novo okuženih, hospitaliziranih. Uradne zdravstvene oblasti z njihovim ministrom Venkom Filipčetom pa, da stanje obvladujejo.

V Severni Makedoniji so včeraj poročali o rekordnih 175 novih primerih okužbe s koronavirusom v zadnjih 24 urah, od tega kar 131 v Skopju. Zaradi covida-19 je umrlo še pet bolnikov, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. V državi od začetka meseca poročajo o porastu okužb, ki jih je dnevno tudi več kot sto, a jih je bilo do danes največ 130.

V tej luči je bila ponujena pomoč s strani Slovenije v obliki ekspertov, ki so bili v Sloveniji uspešni pri obvladovanju in na koncu tudi pri premagovanju epidemije. Pomoč je bila ponujena med pogovorom opozicijskega vodje Hristijana Mickoskega s slovenskim premierjem Janezom Janšo. Makedonski minister si je vzel tudi čas za vzpostavitev kontakta, kot pravijo, s slovenskim zdravstvenim ministrom. Čez nekaj ur so se po makedonskih družbenih omrežjih začele polemike o tem, da morebitni bodoči premier, ob volitvah ki se bodo zgodile, zaničuje lastno zdravstvo in zdravnike ter ostale strokovnjake. Predlagajo mu naj išče glasove za pohod na oblast pri tistih, ki mu pomagajo zaničevati lastno zdravstvo ter znanja. Razumi če moreš. Ostali del državljanov, ki je iz miselnosti izklopil še prisotni virus pa že načrtuje dopust v sosedni Grčiji, ki jih je mimogrede, že črtala iz seznama držav čigar državljani dopustujejo pri njih brez prehodne karantene. Tudi ostale države kot sta Srbija in Romunija, sta v razmišljanjih zaobšli Makedonijo ter se dogovorili za zadrževanje in morebiten neškodljiv prehod do Grčije preko Bolgarije. Tehnični vladi SDSM pa to ne pove kaj dosti o nečem kar je očitno: napačno zastavljeno politiko, povsem zgrešeno smer oziroma opustitev prepotrebne politične navigacije v kateri imajo glavno vlogo državljani.

Predčasne volitve, kdaj?
Danes, tako tako kot zadnja dva tedna, od takrat, ko je “zadišalo” po morebitni sprostitvi ukrepov za zajezitev korona krize, se manipulira z datumom predčasnih volitev, ki bi sicer morale biti 12. aprila. Eni jih želijo čim prej, drugi menijo, da je pomembnejše zdravje državljanov.

Propagandni stroji brnijo, meljejo, podkupujejo, pritiskajo na bodoče volivce, jim obljubljajo izhod iz stanja brezupa ki so ga pretežno, ustvarili prav oni. Podredili so celo predsednika države Steva Pendarovskega in dosegli, da je zanikal podaljšanje izrednega stanja v državi, da bi se stranka, ki ji sicer sam tudi sam pripada, čim prej dokopala do datuma sklica izrednih volitev v makedonski  parlament. S 13. junijem bi to stanje prenehalo. Ampak v iztekajočem se dnevu, kljub celodnevnemu zasedanju v predsednikovi palači v Skopju v predelu Vodno in kasneje še še z ločenim liderskim srečanjem predsednika makedonske države z glavnima akterjema Zaevim in Mickoskim, ni prišlo do dogovora o datumu. Preložila sta uskladitev verjetnega datuma na julij, med 5. in 22., ali na pogajanja v naslednjih dneh. Glede na predsednikovo glasno govorjenje in miselno nagnjenost pa pričakujemo razpenjeno in burno politično dogajanje v zakulisju in pred njim.

Kdorkoli pričakuje razumen in hiter razplet ter splošno sprejeto rešitev, je čarodej ali prevelik optimist. Pustimo se presenetiti!

Vfokusu