fbpx

Razkrito e-sporočilo – Izrael ima 200 jedrskih raket, usmerjenih proti Iranu

Foto: iStock

V javnost je pricurljalo zasebno elektronsko sporočilo nekdanjega ameriškega državnega sekretarja Colina Powella, v katerem piše, da ima Izrael 200 kosov nuklearnega orožja, usmerjenega na Iran.

Nekdanji državni sekretar Colin Powell je v elektronski pošti z enim od svojih prijateljev razpravljal o izraelski zmogljivosti jedrskega orožja. Pohvalil se je s podatki, da ima Izrael 200 jedrskih bojnih konic, kar je dvignilo nemalo prahu. Čeprav je splošno znano, da naj bi Izrael razvil nuklearno orožje že pred desetletji, se niso nikoli izjasnili za jedrsko državo. Obstoj njihovega orožarskega programa se uvršča med zaupne informacije tako izraelske kot ameriške vlade.

Ameriška vlada pričakovano zanikala Powellove besede
Upokojeni vojaški general Powell je v Beli hiši služil kot svetovalec za nacionalno varnost in načelnik Združenega štaba oboroženih sil ZDA, a je ameriška vlada že zanikala njegove bedede. “General Powell ni bil obveščen oziroma ni imel nobenih informacij o obstoju ali velikosti izraelskih jedrskih zmogljivosti. To e-sporočilo je bilo napisano 10 let po tem, ko je Powell zapustil vlado in ni imel dostopa do poročila o teh zadevah,” so zapisali v neprofitni organizaciji The Associated Press.

Foto: epa

Foto: epa

Ko “brez komentarja” pove več kot tisoč besed
Čeprav je Powellovo zasebno elektronsko sporočilo v javnost pricurljalo šele zdaj, pa ga je napisal že leta 2015 in ga s svojega računa na Gmailu poslal na isti dan, kot je na skupni seji kongresa razpravljal izraelski premier Benjamin Netanjahu, piše Daily Mail.

Je pa predstavnik izraelskega veleposlaništva v Washingtonu Itai Bardov ob tem sporočil, da ne komentira, ali ima Izrael jedrsko orožje.

M. S.