fbpx

Razkrivamo, kako se urijo Putinovi “stekli psi” smrti, atentatorji na Skripala

Foto: epa

Urjenje pripadnikov vojaških sil s specialnim namenom, znanih kot Spetsnaz, poteka z grozljivimi metodami. Cilj urjenja je ustvariti najbolj učinkovite možne morilce, pripravljene na umore z različnimi metodami, pripadniki teh sil pa naj bi bili odgovorni tudi za letošnji atentat na očeta in hčer Skripal.

Urjenje “steklih psov” ruskega predsednika Vladimirja Putina, kot so znani pripadniki Spetsnaza, poteka z naravnost grozljivimi metodami, poroča Daily Mail. Vsak izmed pripadnikov, ocenjuje se, da jih je med 15 in 17 tisoč, mora prestati test, med katerim jih zaprejo v sobo brez oken, pravzaprav kletko s psom, kjer dobijo od nadrejenih navodilo “ubij ali bodi ubit!”. Prav tako imajo test, v okviru katerega pred podivjanim psom bežijo v podrtiji popolnoma preliti s krvjo, ki jo prej pridobijo v klavnici, pri tem pa imajo na voljo le majhno lopato. Morajo biti tudi vzdržljivi in hitri: sto metrov morajo preteči v trinajstih sekundah, tri kilometre morajo preteči v dvanajstih minutah in pet kilometrov v 26 minutah.

V okviru ene od vaj rekrute vržejo z mostu, nato pa morajo sami v mrzli vodi plavati do oddaljenega otoka. Pri tem niso zavarovani z ničemer, prav tako jim v primeru težav ne more nihče pomagati. “Če se utopijo, niso dovolj dobri za Spetsnaz,” pojasnjuje en od uradnikov.

Iniciacija: večdnevno brutalno pretepanje
Grozljiv pa je tudi proces iniciacije vseh mladih rekrutov, kot pojasnjuje nekdanji sovjetski uradnik Viktor Suvorov: “Vsi mladi rekruti so pretepeni prvo noč, prav tako pa se jih pretepa v naslednjih nočeh. Pretepeni so s pasovi, copati, žlicami ali s čimerkoli bolečim. Bose se jih odnese v blato, prisiljeni so spati v toaletnih prostorih – včasih celo stoje.”

Izurjeni pripadniki so sicer pripravljeni izvajati umore z najrazličnejšimi orožji, prav tako jih pripravijo na obrambo pred oboroženimi napadalci v večjem številu kar z golimi rokami. Pri tem morajo dosledno izvrševati vsa prejeta navodila, prostora za lastno razmišljanje in napake pa pri tem delu ni.

Foto: iStock

Kljub mučenju je Spetsnaz le banda surovežev
V primerjavi s specialnimi enotami nekaterih izmed zahodnih vojsk pa je izmed več kot 15 tisoč pripadnikov Spetsnaza učinkovitih le malo. Za razliko od na primer 6. enote ameriških marincev “tjulnov”, ki jih vodijo cilj in vrednote, pa pripadnikov Spetsnaza ne zavezujejo nobeni moralni in etični zadržki, zato morda bolj spominjajo na razpuščeno paravojsko. Enota, ki je bila ustanovljena še v času nekdanje Sovjetske zveze, leta 1950, je sčasoma začela izgubljati pomen, njihove pripadnike pa so v času afganistanske in čečenske vojne angažirali celo kot običajne vojake, kar je izredno negativno vplivalo na njihovo moralo. Po nastopu Putina pa se je začel preporod Spetsnaza, mnogi pa enoti že pripisujejo številne umore, ki naj bi jih naročil Kremelj, doma in v tujini.

J. Ž.