fbpx

Razmere v Turčiji “pod nadzorom” – ozadje vojaškega udara vse bolj sumljivo!

Foto: epa

Turški premier Binali Yildirim je sporočil, da so razmere v državi povsem pod nadzorom, za poskus vojaškega udara pa je obtožil podpornike verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki je v ZDA. Povedal je, da je bilo v poskusu vojaškega udara ubitih 265 ljudi, 1440 je ranjenih. Zaradi suma vpletenosti so prijeli 2839 vojakov.Razmere v Turčiji "pod nadzorom" - ozadje vojaškega udara vse bolj sumljivo! 1

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes ZDA pozval, naj Turčiji izročijo verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki ga Erdogan obtožuje organizacije petkovega poskusa vojaškega udara. “ZDA, izročiti morate tega človeka,” je dejal Erdogan pred več tisoč svojimi privrženci v Istanbulu.

“Obstaja igra z vojsko in ta je povezana z zunanjimi silami,” je na shodu v središču Istanbula še dejal Erdogan.

V Ankari vzklikajo »Alah je velik!«
Shod v podporo turškemu predsedniku po poročanju tujih tiskovnih agencij poteka tudi v Ankari. Na shodih je na tisoče ljudi, ki nosijo turške zastave in vzklikajo Alah je velik. Številni so prispeli z avtomobili, okrašenimi s turškimi zastavami, ki hupajo, kot je običaj po zmagah na nogometnih tekmah.

Gulen obtožbe zanika
Gulen, nekdaj Erdoganov sodelavec, ki živi v ameriški zvezni državi Pensilvanija, je sicer danes že zanikal, da bi stal za poskusom udara.

Kerry čaka na uradno prošnjo Ankare
Ameriški zunanji minister John Kerry je že pred tem dejal, da bodo ZDA, če bodo dobile uradno prošnjo Ankare za izročitev Gulena, o tem razmislile, kot to vedno storijo v takšnih primerih. Dodal je, da zaenkrat uradne prošnje še niso prejeli.

B.P., STA